ΤΟ ΞΕΕ και η ΠΟΞ

Το ΞΕΕ έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και έχει κάνει προτάσεις και παρεμβάσεις, όπως αυτή προς την επιτροπή ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα έχει θέσει πρόσφατα με επιστολή του στην επιτροπή ανταγωνισμού -και την κατάθεση σχετικού εμπεριστατωμένου φακέλου- το θέμα της προβολής και προώθησης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb, ζητώντας την παρέμβασή της προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κομμάτι αυτής που αποτελεί παραπλανητική διαφήμιση.

Στην καταγγελία δίνεται ειδική έμφαση στη μη συμμόρφωση των Online Travel Agencies (OTAs) με προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχετικά με τις αυθαίρετες ρήτρες ισοτιμιών που εξακολουθούν να επιβάλλονται από Online Travel Agencies, αλλά και σε μεθόδους παραπλανητικής διαφήμισης που εφαρμόζουν, όπως πιστοποιεί και σχετική έρευνα του Παρατηρητηρίου Παραπλανητικής Διαφήμισης που παρακολουθεί και καταγράφει τις εν λόγω πρακτικές για λογαριασμό του ΞΕΕ.

Επισημαίνεται ότι η καταγγελία του ΞΕΕ έρχεται μετά από σειρά επαφών με εθνικές ενώσεις που εκπροσωπούν τον κλάδο της φιλοξενίας σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις πρακτικές αυτές, αλλά και υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο νέος Νόμος για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act – DMA) που εγκρίθηκε και τίθεται πλέον σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαιώνοντας τη δεκαετή προσπάθεια της HOTREC για συμμόρφωση των ψηφιακών πλατφορμών με ένα καθορισμένο πλαίσιο υποχρεώσεων και απαγορεύσεων.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βασιλικός, είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχουμε καθορίσει πλαίσιο στην οικονομία διαμοιρασμού. Ανακαλύπτουμε καθημερινά να ξεφυτρώνουν νέα καταλύματα και νέες μονάδες φιλοξενίας στην Αθήνα και όλες να αυτοαποκαλούνται ξενοδοχεία χωρίς κανέναν έλεγχο – ανακαλύπτουμε νέα καταλύματα που δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία και παρόλα αυτά χρησιμοποιούν όποια λέξη θέλουν (ξενοδοχεία κ.λπ.).

Αντίστοιχες θέσεις σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση έχει και η ΠΟΞ. Τελευταία έμπρακτη αντίδραση που αφορούσε το θέμα ήταν η παρέμβασή της το καλοκαίρι προς το υπουργείο, ώστε να αρθεί η υποστήριξη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Στη σχετική επιστολή της, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως γνωρίζετε, οι νόμιμα αδειοδοτημένες τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν βάσει συγκεκριμένης νομοθεσίας, πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις και να πληρούν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές. Για όλα τα ανωτέρω ελέγχονται και πρέπει να ελέγχονται, όπως και εσείς ορθά επισημαίνετε, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατόν επιπέδου ασφάλειας των πελατών τους και τη διασφάλιση της ποιότητας των προβλεπόμενων, βάσει της κατηγορίας του κάθε καταλύματος, υπηρεσιών. Αντιλαμβάνεστε και εσείς πως δεν γίνεται ενώ τονίζουμε (σωστά) την ανάγκη διενέργειας ελέγχων στις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις, παράλληλα να πριμοδοτούμε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου τις διακοπές των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, για τα οποία δεν υπάρχουν προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και τα οποία η Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δηλώνει αδυναμία να ελέγξει».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ.Τάσιου σχετικά με το θέμα όπου αναφέρει ότι «αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως, αφού την ορίσει με τρόπο επαρκή και ξεκάθαρο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα, να προβλέψει και για αυτήν ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες, που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κ.λπ.), ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας