Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης, ΕΞΘ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και υπουργούς απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με την οποία ζητεί το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων της πόλης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το κλείσιμο όλων των εποχικών ξενοδοχείων έως και τις 30 Απριλίου. Οι ξενοδόχοι επικαλούνται τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους 3.500 εργαζόμενους των ξενοδοχείων, την ώρα που ταυτόχρονα τα ποσοστά πληρότητας είναι σε μονοψήφιο αριθμό, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μετακινείται από και προς τα ξενοδοχεία χωρίς ουσιαστικά να έχει αντικείμενο εργασίας. Αναλυτικά η επιστολή της ΕΞΘ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή ζητούμε την παρέμβαση του κράτους για την προστασία της υγείας των 3.500 εργαζομένων στα ξενοδοχεία μας, για τη διατήρηση αυτών των θέσεων εργασίας μέσω της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας αλλά και για την προστασία της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας των ξενοδόχων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των οικογενειών τους αξίες διαχρονικές που αποκτήθηκαν με κόπους και θυσίες για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι βασικοί λόγοι που ζητούμε την παρέμβαση σας είναι οι κατωτέρω:

  • 3500 εργαζόμενοι μας μετακινούνται κάθε μέρα με κινδύνους για τους ίδιους και για τη δημόσια ΥΓΕΙΑ χωρίς λόγο και επιπρόσθετα η πλειοψηφία από αυτούς δεν επιθυμεί να δουλεύει με κίνδυνο της υγείας τους. Αν αυτή η πλειοψηφία – που ήδη το ζητάει – χρησιμοποιήσει το δικαίωμα άδειας που πολύ σωστά δώσατε, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες ζωτικά τμήματα των ξενοδοχείων μας και δεν θα υπάρχει κανείς να δουλέψει για να εξυπηρετεί τα 2 ή 3 κατειλημμένα δωμάτια την ημέρα.
  • Η πληρότητα της Θεσσαλονίκης και των γύρων περιοχών είναι σήμερα σε μονοψήφιο ποσοστό με σαφή καθοδική τάση και τα έσοδα σχεδόν μηδενικά.

Συνεπώς η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων – ενοίκια, πάγια λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσίες, φόροι και εισφορές προς το δημόσιο, δάνεια αδυνατούν να εξυπηρετηθούν – ήδη έχει τεθεί σε αβεβαιότητα, ενώ οι θέσεις εργασίας έχουν ξεκινήσει να μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο και με όλους τους δυνατούς τρόπους. Τέλος, η ρευστότητα των περισσοτέρων ξενοδοχείων χωρίς νέα έσοδα είναι μηδαμινή και έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία και την αξιοπιστία των επιχειρήσεων. Ήδη οι επιχειρήσεις μας έχουν επιστρέψει ένα πολύ μεγάλο ποσό προκαταβολών για ακυρωμένες κρατήσεις και επίσης τόσο πρακτορεία όσο και μεμονωμένοι πελάτες συνεχίζουν να ζητούν επιστροφή των προκαταβολών τους.

Προκειμένου να αναστρέψουμε όλα τα παραπάνω, σας ζητούμε να κινήσετε τάχιστα τη διαδικασία υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των ξενοδοχείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Είχαμε ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε την παύση εργασιών των πέντε πρώτων ξενοδοχείων της πόλης μας με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, και θεωρούμε ορθότερο να ληφθεί μια κοινή απόφαση παρά να δώσουμε στην κοινή γνώμη την εικόνα μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης με αυτόνομες και σπασμωδικές ενέργειες των μελών μας που θα υποθηκεύσουν και το μέλλον.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές των 106 ετών ιστορίας της, δεσμεύεται ότι αν υπάρξει απόφαση και για όσο διάστημα αυτή διαρκέσει, θα καλύψει μέσω των μελών της τυχόν ανάγκες διαμονής επισκεπτών της πόλης σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Εφόσον λοιπόν προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά η σύννομη λειτουργία των αναγκαίων ξενοδοχείων για την διαμονή των ελάχιστων επισκεπτών της πόλης.

Κύριοι, με την παρούσα επιστολή σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε τα συνδικαλιστικά όργανα μας, αλλά θέλουμε να κάνουμε κατανοητή την εξαιρετικά δεινή θέση των ξενοδοχείων της περιοχής μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας