Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών (11 Μαΐου), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports, ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων σχετικά με τους πνιγμούς και τους τραυματισμούς στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γρηγόριος Κωσταντέλλος, ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού “Safe Water Sports” κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής κ. Μάριος Μυρωνάκης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η ασφάλεια στη θάλασσα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εστίασε στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία, «μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την πρόληψη των ατυχημάτων τα οποία είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο του ΜΚΟ “Safe Water Sports” κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη για την αγαστή συνεργασία και επιβεβαίωσε τη συνέχιση αυτής.
Ο Πρόεδρος του “Safe Water Sports” κ. Πασχαλάκης, παρουσίασε αρχικά το Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο έχει αναπτύξει και παραχωρήσει ο Οργανισμός δωρεάν στο Λιμενικό Σώμα όπου οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον τις άδειες των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής, τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που γίνονται από τη θάλασσα, τις παραβάσεις κ.ά. και στη συνέχεια το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που παρουσιάζει τα θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα και εσωτερικά ύδατα) για το 2023. Τέλος, ο κ. Πασχαλάκης τόνισε την έλλειψη της κολυμβητικής παιδείας και τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της ασφάλειας η οποία αφορά μικρούς και μεγάλους, ελπίζοντας το 2024 να υπάρχει μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας.
Τα κυριότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι:
• 400 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσές μας εκ των οποίων 166 σε παραλίες με υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης με τα 121 εντός ωραρίου ναυαγοσώστη
• 8 στους 10 χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό
• Το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων αφορούν Έλληνες
• Το 83% είναι άτομα άνω των 60
• Το 71% είναι άνδρες
• Η Περιφέρεια Αττικής (69 συνολικά) και Κεντρικής Μακεδονίας (56 συνολικά) είχαν τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα
• Το 2023 είχαμε 91% ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας