Ο τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένος και με πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ.

Η Ελενα Κουντουρά υπογράμμισε ότι ο τουρισμός ωθεί προς συνεργασία, σταθερότητα, ειρήνη και εξέφρασε την γνώμη ότι ο τουρισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλά στην πολιτική ατζέντα κάθε χώρας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρεία και πέρα από κάθε προσδοκία συμμετοχή, πράγμα που έδωσε «μοναδικό χαρακτήρα» στη σημερινή συνάντηση.

Με τη φράση «καλύτερες πολιτικές για καλύτερη ζωή» η κ. Κουντουρά θέλησε να σηματοδοτήσει τους στόχους και τη σημασία της «υψηλού επιπέδου» 100ης συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ.

Εξήγησε ότι από το 1948 που δημιουργήθηκε η Επιτροπή αυτή, έχει αναλύσει και παρακολουθήσει πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές, που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγχώριου και παγκόσμιου τουρισμού, ενώ συγχρόνως προωθεί ενεργά την αειφόρο ανάπτυξη.

Αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός στις κοινωνίες, η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι «είναι η γέφυρα που ενώνει ανθρώπους και έθνη, φέρνει πιο κοντά πολιτισμούς, προωθεί τη ροή και την ανταλλαγή ιδεών.

Ο τουρισμός ωθεί προς συνεργασία, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία. Κάθε πολίτης έχει λόγο, είναι στην καρδιά του καθενός από εμάς».

Ο τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένος και με πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει «κινητήρια δύναμη», είπε η υπουργός και προσέθεσε:

«Μπορεί να συμβάλλει «στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην υποδομή ποιότητας, στη μετάβαση σε δρόμους πράσινης ανάπτυξης, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στη δημιουργία εσωτερικής προστιθέμενης αξίας και βεβαίως στη δημιουργία εσόδων από τις εξαγωγές.

Ο εγκάρσιος χαρακτήρας του τουρισμού απαιτεί ολοκληρωμένες προσεγγίσεις ολόκληρης της κυβέρνησης.

Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα, αλλά και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Να διερευνήσουμε με ποιο τρόπο τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται για τη διαμόρφωση πολιτικών που σχετίζονται ή επηρεάζουν την αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη του τουρισμού».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη οικοδόμησης ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να μελετηθούν οι ταχείες αλλαγές στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με τις νέες τεχνολογίες, τις νέες τάσεις στη δημογραφία, το μεταναστευτικό, την ψηφιοποίηση, που αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τις επενδύσεις τόνισε ότι ο τουρισμός χωρίς βιωσιμότητα ή επενδύσεις ποιότητας, δεν μπορεί να παραμείνει επίκαιρος και να ακολουθήσει τις τάσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας