Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, με αφορμή τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αδυναμία εφαρμογής του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή στην οποία επισημαίνουν:

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες και επισκέπτες από άλλες χώρες, που είχε ως στόχο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή έπρεπε να εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο νόμος, όμως, δεν εφαρμόζεται, αφού δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του νέου Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που θα λειτουργεί με την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ δεν έχει εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο.

Διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα του 2017 και η εφαρμογή του νόμου τίθεται εν αμφιβόλω και παραπέμπεται στις καλένδες. Αυτό είναι δεδομένο ότι θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στην πορεία των δημοσίων εσόδων, όπως δεδομένο είναι ότι θα συνεχιστεί και το πάρτι της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, η απώλεια δημοσίων εσόδων σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε 350 εκ. ευρώ από ακίνητα και καταλύματα που λειτουργούν παράνομα μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού.

Με αυτό τον τρόπο, πλήττονται και οι επιχειρήσεις στον τουρισμό που λειτουργούν νομίμως καταβάλλοντας κανονικά τους φόρους και τις πολλαπλές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στο τουριστικό προϊόν. Προφανώς, ελάχιστα ενδιαφέρει αυτό την κυβέρνηση, που γνωρίζει να επιβάλλει μόνο φόρους».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας