Ως μια επενδυτική κίνηση από την οποία θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες ερμηνεύεται η απόφαση της Alfa (ΑΛΦΑ Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ), της γνωστής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο προϊόντων ζύμης, να συμμετάσχει με ποσοστό 36,49% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Panini Αρτοποιήματα ΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια συνεργασία με αμοιβαία οφέλη, η οποία ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, δεν αποτελεί προάγγελο συγχώνευσης. Πρόκειται, στον αντίποδα, για μια συνεργασία που γεννά προοπτικές σε «συγγενείς» κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, με τις δύο εταιρείες ωστόσο να συνεχίζουν αυτόνομα τις δραστηριότητές τους.

Ποια είναι η Panini
Η ελληνική εταιρεία Panini Αρτοποιήματα ΑΕ έχει έδρα τη Βέροια Ημαθίας και εμφανίζει συνεχή αναπτυξιακή δυναμική. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση συσκευασμένων φρέσκων σάντουιτς, κρουασάν και αρτοσκευασμάτων, με ηγετική θέση στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, το 2021 o κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι ξεπεράστηκε το φράγμα των 10 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της χρήσης 20222 θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Η Panini «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 44% τα τελευταία τρία έτη, ενώ διατηρεί παρουσία σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1990 στην Πατρίδα Ημαθίας, όπου ξεκίνησε ως μια μικρή βιοτεχνική μονάδα, ενώ σήμερα απασχολεί 114 άτομα και διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 2800 τ.μ., όπου εφαρμόζονται τα ευρωπαϊκά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας.

Η οικογένεια Βούλγαρη, ιδρυτές της εταιρείας Panini Αρτοποιήματα AE, θα παραμείνουν ως επικεφαλής του νέου εγχειρήματος, διατηρώντας τη διοίκηση της εταιρείας, στην οποία θα συνδράμει ουσιαστικά με την εμπειρία της η διοικητική ομάδα της ΑΛΦΑ Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ.

Οι στόχοι της επένδυσης
Η επένδυση της Alfa στην Panini έχει ως στόχο την ενδυνάμωσή της στην εγχώρια αγορά καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή της στις διεθνείς αγορές, με επενδύσεις που θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μονάδας, καθώς και στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας σε νέες υφιστάμενές κτηριακές εγκαταστάσεις μεγάλης δυναμικής.

Στρατηγική επιχειρηματική φιλοσοφία της Panini είναι να ενισχύει τις υποδομές της και να εκσυγχρονίζει το δίκτυό της, ώστε να διασφαλίσει την άμεση καθημερινή διανομή των προϊόντων της στα τελικά σημεία στο λιγότερο δυνατό χρόνο από την παραγωγή, σε λιγότερο από έξι ώρες από την παραγωγή τους. Μέσα από την τεχνογνωσία και την εξωστρέφεια που διακρίνει την ΑΛΦΑ Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ, η πολιτική αυτή θα ενισχυθεί συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στο μέλλον.

Οι… business της Alfa στην Αμερική
Η εξωστρέφεια που διακρίνει την Alfa εντάθηκε ακόμη περισσότερο στις αρχές του 2022 όταν η εταιρεία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην αμερικανική αγορά, συνεχίζοντας τη δυναμική της επέκταση στο εξωτερικό και επιχειρώντας να κατακτήσει μια καθ’ όλα απαιτητική αγορά, όπως είναι εκείνη των ΗΠΑ.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η Alfa Holdings USA ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019, με έδρα τη Βιρτζίνια και με μετοχικό κεφάλαιο στα 49 εκατ. ευρώ, ωστόσο το όραμα της εταιρείας για την είσοδό της στην αμερικανική αγορά πήρε τελικά σάρκα και οστά πέρυσι, καθώς μεσολάβησε μια μακρά περίοδο αναμονής λόγω της πανδημίας.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Alfa ολοένα και ενισχύεται, με τις ξακουστές πίτες της Κοζάνης να ταξιδεύουν πλέον σε περισσότερες από 35 χώρες ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, με ένα ισχυρό πελατολόγιο που διακρίνεται στις κατηγορίες της λιανικής και του food service. Για το 2021 η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κουκουτάρη κατέγραψε ενίσχυση των εξαγωγών της κατά 44%.

Το 2021 οι επενδύσεις ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε καινοτόμο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου συνολικής αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε επιπλέον επέκταση των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου της Alfa στην Κοζάνη.

Παρά τις προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, το 2021 αποδείχθηκε ισχυρό για την Alfa, με την εταιρεία να καταγράφει ανάπτυξη 21%. Το 2021 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 44,082 εκατ. ευρώ έναντι 36,538 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας ανήλθαν σε 2,033 εκατ. ευρώ έναντι 1,439 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά και τα έξοδα λειτουργίας διάθεσης σε 10,586 εκατ. ευρώ έναντι 9,522 εκατ. ευρώ. Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 92.430 ευρώ έναντι 792.806 ευρώ το 2020. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,008 εκατ. ευρώ έναντι 3,006 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 41,366 εκατ. ευρώ έναντι 37,064 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Συνώνυμη πια με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και με μότο «μαγειρεύουμε με ό,τι έχουμε», η εταιρεία απασχολεί σήμερα 450 υπαλλήλους, διαθέτει 11.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και 64 οχήματα διανομής, συνεργάζεται συνολικά με 50 περιφερειακούς διανομείς, ενώ οι αποθηκευτικοί της χώροι ξεπερνούν σε έκταση τις 48.000 τμ.

Το ταξίδι της Alfa ξεκίνησε στα μισά του περασμένου αιώνα στην Κοζάνη. Εκεί η ιστορία συναντάει τον κ. Αθανάσιο Κουκουτάρη, τον ιδρυτή της εταιρείας. Με μοναδικά εφόδια την αγάπη, την εργατικότητα, το μεράκι του κι ένα έμφυτο επιχειρηματικό ένστικτο, ο έφηβος τότε Θανάσης ετοιμάζει με τη μητέρα του τις πρώτες παραδοσιακές κοζανίτικες πίτες στην κουζίνα του σπιτιού τους. Αφού τις έψηνε στον παραδοσιακό φούρνο της πόλης, τις μοίραζε με ένα φαναράκι δικής του επινόησης και κατασκευής, ώστε να διατηρούνται ζεστές και λαχταριστές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας