O επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνόδας Αντωνακόπουλος (3Α), με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ ΜΝιχάλη Μεϊμάρη (Κ), την εκπρόσωπο του ΙΣΝ Άννα Μαρία Κοσμόγλου (4Α), την εκπρόσωπο της ΕΤΕ Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου (4Δ), την εκπρόσωπο του Ομίλου Μυτιληναίου Σόφη δασκαλάκη Μυτιληναίου (3Δ), τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο (2Δ) την εκπρόωπο της εταιρείας ΚΑΥΚΑΣ Μαρίκα Λάμπρου (Δ) και τον πρόεδρο του ΖΕΝ Βασίλη Κατσούπα (2Α) μιλούν στην συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του “Sense Zagori Project” στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017. Πρόκειται για την ανακοίνωση του “Sense Zagori Project”, ενός σημαντικού καινοτόμου έργου που αξιοποιώντας καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις στοχεύει στην τουριστική & πολιτιστική προβολή και ανάπτυξη του Ζαγορίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο που έχει ενταχθεί στα best practises της UNESCO ως εφαρμοσμένη έρευνα, και σχεδιάστηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ-URIAC) και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών για την Εκπαίδευση του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ένα καινοτόμο έργο που αλλάζει τα δεδομέαν στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη παρουσιάστηκε σήμερα 29 Μαρτίου, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.

O επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνόδας Αντωνακόπουλος (3Α), με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ ΜΝιχάλη Μεϊμάρη (Κ), την εκπρόσωπο του ΙΣΝ Άννα Μαρία Κοσμόγλου (4Α), την εκπρόσωπο της ΕΤΕ Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου (4Δ), την εκπρόσωπο του Ομίλου Μυτιληναίου Σόφη δασκαλάκη Μυτιληναίου (3Δ), τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο (2Δ) την εκπρόωπο της εταιρείας ΚΑΥΚΑΣ Μαρίκα Λάμπρου (Δ) και τον πρόεδρο του ΖΕΝ Βασίλη Κατσούπα (2Α) μιλούν στην συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του “Sense Zagori Project” στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017. Πρόκειται για την ανακοίνωση του “Sense Zagori Project”, ενός σημαντικού καινοτόμου έργου που αξιοποιώντας καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις στοχεύει στην τουριστική & πολιτιστική προβολή και ανάπτυξη του Ζαγορίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο που έχει ενταχθεί στα best practises της UNESCO ως εφαρμοσμένη έρευνα, και σχεδιάστηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ-URIAC) και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών για την Εκπαίδευση του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network – ZEN) παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου, την έναρξη λειτουργίας του “Sense Zagori Project”, ενός έργου που αφορά στην προβολή και ανάπτυξη, μέσω καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων, του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής.

Tο “Sense Zagori Project” στοχεύει στη συνολική επανεκκίνηση της περιοχής και την τοπική αειφόρο ανάπτυξη, μέσω σύγχρονων εργαλείων που:

  • διεκδικούν τη διασύνδεση με το «παγκόσμιο χωριό» προσβλέποντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία κινήτρων μέσω πρωτότυπων συστημάτων loyalty (πιστότητας) που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη,

  • προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών,

  • δημιουργούν ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας και

  • συνθέτουν μια νέα, δυναμική ταυτότητα για την περιοχή που εδράζεται στη γνώση, την καινοτομία και την αειφορία και δημιουργεί υπεραξία για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας

Tο έργο

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις και περιλαμβάνει σειρά δράσεων, που καθιστούν το Ζαγόρι φιλικότερο για τον επισκέπτη, συναρπαστικό, ψηφιακά αναβαθμισμένο και ενημερωτικά πληρέστερο.

Το “Sense Zagori Project”, μέσω των καινοτόμων δράσεων του, θα δώσει υπεραξία στην περιοχή, δημιουργώντας κίνητρα επίσκεψης, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 10% ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η επιτυχής υλοποίηση της Α’ φάσης του έργου, πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Επιπλέον, τελεί υπό την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μεταξύ των δράσεων του “Sense Zagori Project” για την Α΄ Φάση λειτουργίας περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  1. Εφαρμογή SENSE ΖΑGORI APP

Η εφαρμογή αυτή υλοποιείται από την εταιρία Warply αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο – ομπρέλα, που δίνει στον επισκέπτη της περιοχής πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000 χλμ2, παρέχοντάς του δωρεάν ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα είναι δωρεάν για όλους και θα παρέχονται όλα τα κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή.

 
  1. Δημιουργία του πρώτου ζωντανού Μουσείου Πολιτισμού της περιοχής, μέσω augmented reality (επαυξημένη πληροφορία) και με τη χρήση ενός κινητού, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

  1. Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιγνιώδους μάθησης (playful learning) για την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως και ανθρώπους σε σύνταξη ή τρίτης ηλικίας. Τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από εταιρείες-μέλη του ΖΕΝ που διαθέτουν πιστοποίηση για ανάλογες δραστηριότητες ή όποιον άλλο φορέα στην περιοχή επιθυμεί να τα εντάξει στις δράσεις του.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, το έργο συνεχίζει δυναμικά στη Β΄ Φάση με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας ως μεγάλου δωρητή. Η Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει την ολοκλήρωση του συστήματος πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης.

Τη Β’ Φάση του έργου, υποστηρίζουν σημαντικοί δωρητές από άλλους κλάδους, όπως η Protergia του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η εταιρία ΚΑΥΚΑΣ, και η εταιρία Warply, ενώ θα υπάρχει και υποστήριξη των εταιριών Ήπειρος ΑΒΕΕ και Alfiton Plus.

Στη Β’ Φάση η υλοποίηση εστιάζει στους εξής σημαντικούς τομείς-πυλώνες:

  1. Ολοκλήρωση του συστήματος (loyalty) πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης

  2. Λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών παιχνιδιών που θα δημιουργούν κίνητρα και ενεργοποίηση των δυνητικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

  3. Σύνδεση της εφαρμογής με τις φυσικές εγκαταστάσεις και πιλοτική εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας

  4. Διάχυση και επικοινωνία του έργου με σκοπό την ανάπτυξή του αλλά και την επέκτασή του μέσω συνεργασιών

Σχολιάζοντας το έργο, ο Διευθυντής του ΕΠΙΕΕ και Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Μιχάλης Μεϊμάρης, ανέφερε: «Το Ζαγόρι αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ένα παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Με όραμα την παγκόσμια ανάδειξη της περιοχής ως ενός μοναδικού πολιτισμικού και τουριστικού προορισμού, το ΕΠΙΕΕ και το ZEN ανέπτυξαν και παρουσιάζουν το “Sense Zagori Project”, που θέτει την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνικής ανάπτυξης, της αειφορίας και του πολιτισμού”.

Ο κ. Βασίλης Κατσούπας, Πρόεδρος του ΖΕΝ πρόσθεσε. «Αισιοδοξούμε πως το “Sense Zagori Project” θα αποτελέσει ένα έργο πνοής για το Ζαγόρι και ολόκληρη την Ήπειρο, που θα συνεισφέρει στη συνολική επανεκκίνηση της περιοχής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αλλαγή των προτύπων ανάπτυξης με σκοπό το κοινό καλό».

Η κα. Άννα Μαρία Κοσμόγλου, από το τμήμα Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Sense Zagori που χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το ΙΣΝ. Το ΙΣΝ έδωσε το έναυσμα για να δημιουργηθεί μία καλή πρακτική την οποία η τοπική κοινωνία και άλλοι δρώντες αγκαλιάζουν και ενισχύουν, συμβάλλοντας στη δημιουργία συνθηκών μιας υγιούς ανάπτυξης στην περιοχή, προβάλλοντας τον πολιτισμό, τη φύση και την κοινωνία του τόπου. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για άλλες αντίστοιχες συνεργατικές πρωτοβουλίες (μεταξύ της τοπικής πρωτοβουλίας, της εφαρμοσμένης πανεπιστημιακής έρευνας, της κοινωφελούς δράσης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η κα. Νέλλυ Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι «η Εθνική Τράπεζα στηρίζει το “Sense Zagori Project”, καθώς αποτελεί μία εξαιρετική και καινοτόμο πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία βασίζεται στη συνέργεια του ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης, συνεισφέροντας στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Το Ζαγόρι αποτελεί μόνο την αρχή, στόχος είναι η εξάπλωση του έργου σε όλη την Ελλάδα (Sense Greece)».

Η κα. Σόφη Μυτιληναίου–Δασκαλάκη, μέλος του ΔΣ του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δήλωσε: «Η Protergia θα συμβάλλει κατά τη Β’ φάση του έργου Sense Zagori Project, στην ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών παιχνιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σύνολο δράσεων εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, που προάγουν και ενισχύουν τη περιβαλλοντική συνείδηση».

H κα. Μαρίκα Λάμπρου, Managing Director της Εταιρίας ΚΑΥΚΑΣ δήλωσε: «Μας τιμά ιδιαίτερα η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο έργο όπου η τεχνολογία αξιοποιείται για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. στέκεται αρωγός σε δράσεις ενίσχυσης της αειφορίας και του πολιτισμού».

Στρατηγικός εταίρος προβολής και επικοινωνίας αναλαμβάνει Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ) με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του κ. Μιχάλη Ψύλο να υποστηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή.

Επισκεφτείτε το site στο www.sensezagori.com ή κατεβάστε την εφαρμογή από τα Stores ως Sense Zagori App .

Περισσότερες πληροφορίες:

Το Ζαγόρι αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Πρόσφατα εντάχθηκε επίσημα στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα των υποψήφιων παγκόσμιων πολιτιστικών μνημείων των Ηνωμένων Εθνών. Η ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι πηγή ελπίδας για την αναβίωση της περιοχής.

Το ΖΕΝ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στα διεθνή πρότυπα των cluster με στόχο με μέλη τουριστικές επιχειρήσεις του Ζαγορίου και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. www.zen.gr

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) ιδρύθηκε το

1996, στo πλαίσιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνδέεται άμεσα με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ιδρύματος. Έργο του ΕΠΙΕΕ είναι η επιστημονικά θεμελιωμένη έρευνα και συστηματική καταγραφή αναφορικά με θέματα του σύγχρονου επικοινωνιακού πεδίου.

 

Save

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας