Επενδυτικός οργασμός παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην ξενοδοχειακή αγορά των Χανίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής. 

Αναλυτικότερα,το ρεπορτάζ αναφέρει:

Σε μια περίοδο γενικότερης αναπτυξιακής ανομβρίας και οικονομικής αβεβαιότητας, σε διαδικασία όσμωσης βρίσκονται ουκ ολίγες επενδυτικές προτάσεις στα Χανιά, οι οποίες αφενός κυοφορούν τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας και αφετέρου ανεβάζουν τον πήχη των προσφερόμενων υπηρεσιών στη δυτική πλευρά της Κρήτης.

Κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Ισραηλινοί κεφαλαιούχοι ερίζουν για την απόκτηση φιλέτων στη παραλιακή ζώνη του νομού καθώς και τη Μεσαιωνική Πόλη των Χανίων, έχοντας ως στόχο την ανέγερση υψηλής ποιότητας ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής, πριν λίγες ημέρες τελεσφόρησε διαγωνισμός του Πολυτεχνείου Κρήτης που αφορά στην πολυετή εκμίσθωση του  ιστορικού κτιρίου Rosa Nera στην Μεσαιωνική Πόλη στα Χανιά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το κτίριο ανέλαβε για 25έτη, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Ambassador Resisted στην οποία επικεφαλής φέρεται ο κ. Ισαακ Μπρος. Η ίδια εταιρεία απέκτησε πρόσφατα κτίριο στο ενετικό λιμάνι στο οποίο λειτουργεί ήδη το Ambassadors Residence Boutique Hotel. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η επένδυση στο 4.500 τ.μ Rosa Nera -στο οποίο και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 45 junior και κανονικές σουίτες- αναμένεται να «αγγίξει» συνολικά το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Άλλωστε σημαντικός αριθμός Ισραηλιτών τουριστών την περίοδο του Πάσχα είχε κατακλύσει κορυφαία ξενοδοχεία Χανίων, δείγμα του υψηλού ενδιαφέροντος των Ισραηλινών για τον προορισμό.

Την ίδια ώρα, μετά την απόκτηση οικοπέδου εμβαδού 100 στρ. από την Dimera Group του Ομίλου Σαββίδη στη Γεωργιούπολη Χανίων, έτερος Ρώσος επενδυτής απέκτησε παραθαλάσσιο οικόπεδο 60 στρ. στο Γεράνι με σκοπό την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου. Επίσης αραβικός επενδυτικός οίκος φέρεται να έχει ιδιαίτερη σπουδή για την απόκτηση οικοπέδου άνω των 100 στρ. στην παραλιακή ζώνη των Χανίων, ενώ κεφαλαιούχος προερχόμενος από το Καζακστάν δρομολογεί την κατασκευή Boutique πολυτελούς ξενοδοχείου στο Γαλατά Χανίων. Η ίδια εταιρεία διαθέτει οικόπεδο 3.500 στρ. πλησίον της Σητείας με στόχο την ανέγερση δεξαμενών φυσικού αερίου.

Έρευνα

Έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, διεθνή σήματα/ brands, αλλά και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές διαπιστώνει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός στην Κρήτη, καταγράφοντας παράλληλα όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στην τελευταία ανάλυσή της για το νησί. Όσον αφορά την Κρήτη, σύμφωνα με την Δανός η προσοχή των επενδυτών εδράζεται κυρίως σε μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις, ενώ την τελευταία 2ετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για μπουτίκ ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Γραφείο Ζελιαλίδου-Βλαχάκη αυτή την περίοδο στη δυτική Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά διενεργούνται δεκάδες πράξεις που αφορούν την πώληση δεκάδων ακινήτων ή τουριστικών κατοικιών κυρίως σε Ρώσους και Σκανδιναβούς ενδιαφερόμενους. Όπως τονίζει στον ΕΤ της Κυριακής η κα Κασσιανή Ζαλελίδου η δυτική Κρήτη βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο αρκετών επενδυτών, προοπτική που θα επαυξηθεί λόγω και της ανάληψης του αεροδρομίου Χανίων από την Fraport. Όπως σημειώνει η κα Ζαλελίδου η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών καθώς και η προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν -ενέργειες που έχουν ως στόχο την επαύξηση των εσόδων του ιδιώτη εκμισθωτή του αερολιμένα- αποτελούν παρακαταθήκη για τη διενέργεια νέων deals στον τουρισμό.

Επενδύσεις

Στο πλαίσιο αυτό οΚατά κύριο λόγο Ρώσοι και Ισραηλινοί κεφαλαιούχοι ερίζουν για την απόκτηση φιλέτων στη παραλιακή ζώνη του νομού καθώς και τη Μεσαιωνική Πόλη των Χανίων. Η επένδυση στο Ρέθυμνο δύναται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας άνω των 1.000 κλινών, ενώ η επένδυση στη Γεωργιούπολη ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης η οικογένεια Παπαδάκη, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου 5* Pilot Beach Resort στην περιοχή της Γεωργιούπολης, σχεδιάζει νέα μονάδα 5* δίπλα από την υφιστάμενη.

Ο όμιλος ‘Μαθιουλάκη’, που λειτουργεί το ξενοδοχείο 5* ‘Minoa Palace Resort & Spa’ στον Πλατανιά Χανίων, έχει προχωρήσει στην κατασκευή νέας μονάδας 5*, δυναμικότητας 690 κλινών στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου. Η επένδυση που προβλέπεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2018 υλοποιείται σε μια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και έχει υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο.

Όμιλος Λεπτού

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αναστάσιμο φως άναψε και για το μεγαλεπήβολο project του Ομίλου Λεπτού στα Χανιά. Η εταιρεία Leptos Estates που κυριαρχεί στην Κύπρο στο κομμάτι του τουριστικού Real Estate έλαβε λίγες ημέρες πριν το Πάσχα την πολυπόθητη βεβαίωση (Βεβαίωση Καταλληλότητας) του άρθρου 24 του νόμου περί ΠΕΡΠΟ, εξέλιξη που σηματοδοτεί το τελικό στάδιο για την υποβολή της πολεοδομικής μελέτης του έργου Costa Nopia συνολικής δαπάνης 500 εκατ. ευρώ στη θέση Νοπήγια. To επιχειρηματικό Σχέδιο διενεργείται σε έκταση 1.000 στρεμμάτων και εμπεριέχει την ανέγερση 800 επαύλεων, πολυτελούς ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου και μαρίνας σκαφών.

Ταυτόχρονα από την εταιρεία στα αναπτυξιακά της πλάνα καταγράφεται η σε βραχύ χρονικό διάστημα επέκταση του ιδιόκτητου ξενοδοχείου της Πανόραμα στην περιοχή Γαλατά κατά 85 δωμάτια. Όμως εδώ και πολλά έτη τα έσοδα του Ομίλου Λεπτού στα Χανιά προέρχονται από την πώληση κατοικιών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η πώληση 110 κατοικιών περίπου σε Κινέζους οι οποίοι μέσω της συγκεκριμένης αγοράς επιδίωξαν να λάβουν τη λεγόμενη «χρυσή βίζα». Επισημαίνεται ότι μεγάλο κομμάτι αυτών των αγορών έγινε κατά κύριο λόγο 15 χλμ. δυτικά των Χανίων στο Μάλεμε όπου ο όμιλος Λεπτού έχει δημιουργήσει, τουριστικό συγκρότημα, που στο σύνολο του θα διαθέτει 255 εξοχικές κατοικίες και επαύλεις. Τέλος στον κόλπο της Κισσάμου, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα Χανιά, δημιουργήθηκαν και άλλα συγκροτήματα με πολυτελείς επαύλεις οι οποίες έχουν κυρίως πουληθεί κυρίως σε ευρωπαίους αγοραστές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας