Πολύ κοντά ή κάτω του μέσου όρου ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τα επίπεδα τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το 2016, οι τιμές ξενοδοχείων και εστιατορίων στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω του μέσου όρου, με δείκτη 81 (μέσος όρος στην ΕΕ είναι το 100).

Σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη κυμαίνονται και οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά (δείκτης 91) καθώς και οι ατομικές μεταφορές (δείκτης 95).

Ακριβώς στο μέσο όρο της ΕΕ είναι το κόστος ένδυσης ενώ ελαφρώς πιο ακριβά στη χώρα μας (δείκτης 105) είναι το φαγητό και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ο γενικός δείκτης τιμών για υπηρεσίες και προϊόντα της Ελλάδας, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμα τις τιμές των ηλεκτρονικών συσκευών), εξακολουθεί να είναι κάτω του μέσου όρου στην ΕΕ, στο 86.

Σε όλη την ΕΕ, τις μεγαλύτερες αποκλείσεις παρουσιάζουν οι τιμές στα εστιατόρια & ξενοδοχεία και στα αλκοολούχα & καπνικά.

Ειδικότερα, τα εστιατόρια και ξενοδοχεία ήταν πάνω από 3 φορές πιο ακριβά στη Δανία σε σχέση με τη Βουλγαρία. Οι φθηνές επιλογές ήταν η Βουλγαρία (44%), η Ρουμανία (53%) και η Τσεχία (56%) ενώ στην άλλη όχθη ήταν η Δανία (150%) και η Σουηδία (144%).

Ένα καλάθι τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στην ΕΕ κόστιζε το 2016 περισσότερο από τα διπλά στις «ακριβές» χώρες σε σύγκριση με τις «φθηνές». Οι τιμές ποίκιλαν από 62% του μέσου όρου στην ΕΕ (Πολωνία και Ρουμανία) έως 150% του μέσου όρου (Δανία-148%, Σουηδία-126%, Αυστρία-123%, Λουξεμβούργο-121%, Ιρλανδία και Φινλανδία-από 120% η καθεμία).

Οι τιμές στα αλκοολούχα και καπνικά παρουσίασαν αναλογία 1 προς 3 μεταξύ των κρατών-μελών. Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίσθηκαν στη Βουλγαρία (56%), στην Ουγγαρία (67%), την Πολωνία (68%) και τη Ρουμανία (69%). Στον αντίποδα ήταν η Ιρλανδία (175%) και το Ην. Βασίλειο (162%) ενώ ακολούθησαν η Φινλανδία (135%), η Σουηδία (128%) και η Δανία (122%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας