Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη  η πρώτη, μετά την εμφάνιση του covid 19, δια ζώσης και διαδικτυακά, εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, με αντικείμενο τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και τις προκλήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι ως προς τα μείζονα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα της αμπελουργίας και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού (αμπελουργικός σχεδιασμός, επικαιροποίηση στρατηγικού σχεδίου marketing και branding, ενίσχυση Οινοτουρισμού), υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων των εκπροσώπων του αμπελοοινικού κόσμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και θα το κάνουμε, καθώς το κρασί είναι ένα εθνικό προϊόν κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας, ειπώθηκε χαρακτηριστικά από πλευράς εκπροσώπων των υπουργείων, και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στον κλάδο .

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Κωνσταντίνος Ευσταθίου επισήμανε το αυξημένο κόστος παραγωγής που δέχεται νέα επιβάρυνση λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία (ενέργεια κλπ) , υπογραμμίζοντας ότι η αμπελουργία είναι από τους λίγους κλάδους που δεν ενισχύθηκαν λόγω του covid.

Σημείωσε εμφατικά μάλιστα ότι η αύξηση του κόστους σε συνδυασμό με την πτώση τιμών των οινοστάφυλων έχουν οδηγήσει τους αμπελουργούς σε δεινή οικονομική θέση. Χαρακτήρισε ωστόσο ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός την έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης για την εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες καθώς και την ανταπόκριση που βρίσκει ο κλάδος από τις αρχές.

Σε κρίσιμες επισημάνσεις για θεσμικά ζητήματα προέβη επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΟ Γιάννης Βογιατζής και για τη διαμόρφωση τιμών παραγωγού που καθιστούν ασύμφορη την αμπελοκαλλιέργεια , ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου.

Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν και απηύθυναν σύντομες ομιλίες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, και η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας