Συνάντηση εργασίας με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Χουλιαρά πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Σπύρο Σουρέλη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Στάθη Σιούτη.

Θέμα της συνάντησης ήταν η επαναλειτουργία των καταφυγίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως μνημείο, με αφορμή σχετική επιστολή που είχε στείλει η Ε.Ξ.Ν.Ι. στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Δήμο Ιωαννιτών.
Πρόκειται για τις σήραγγες που υπάρχουν κάτω από το Ασλάν Τζαμί και ανακατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και έπειτα χρησιμοποιήθηκαν ως στρατηγείο από την 8η Μεραρχία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο χώρος αποτελείται από 72 μικρά δωμάτια με στενούς διαδρόμους και παραμένει καλά διατηρημένος στο πέρασμα των χρόνων. Για τους περισσότερους πρώτη και μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν τον χώρο ήταν κατά τη διάρκεια της καταπληκτικής έκθεσης Plasmata II που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το προηγούμενο καλοκαίρι. Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Ιωαννίνων, που είχε μεγάλη επισκεψιμότητα αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική μας κοινωνία, το οποίο απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών.

Πρόταση της Ε.Ξ.Ν.Ι. είναι να ανοίξει ο χώρος τις πόρτες του για το κοινό υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με την παρουσία φυλάκων για την ασφάλεια του χώρου και την παρουσία ξεναγών για την ενημέρωση των επισκεπτών, φιλοξενώντας μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων, μετά από κάποιες παρεμβάσεις ο χώρος με την υποβλητική του ατμόσφαιρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορική αναβίωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με φωτογραφικό υλικό και εκθέματα. Παράλληλα, είναι ιδανικός για τη φιλοξενία μουσικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών εκθέσεων, όπως ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Ο κ. Χουλιαράς άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση της Ε.Ξ.Ν.Ι. και σημείωσε πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί αφού συνταχθεί και υλοποιηθεί συνολική μελέτη ανάπλασης του χώρου και έπειτα από στερεωτικές εργασίες και εργασίες μόνωσης στους τσιμεντένιους τοίχους και στον βράχο που τον περιβάλλει.

Αφορμής δοθείσης η ΕΞΝΙ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημοσία για ακόμα μια φορά τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που επιλέγει τον Νομό Ιωαννίνων για την πραγματοποίηση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως είναι η έκθεση Plasmata II που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι και το μουσικό φεστιβάλ «Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά» που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στην Κόνιτσα από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στο σπίτι της Χάμκως, σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Grammy παραγωγό και συγγραφέα Christopher King.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας