Η Ελλάδα στο Ναυτιλιακό Συνέδριο Mάλτας

Στο Ναυτιλιακό Συνέδριο Mάλτας συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κος. Σαντορινιός στα πλαίσια του συνεδρίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο με την Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου κα. Νατάσα Πηλείδου όσο και με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας Dr Ian Borg, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση και το Ναυτιλιακό Συνέδριο.

Οι τρεις Υπουργοί είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου των τριών μεγαλύτερων ναυτιλιακών χωρών της Ε.Ε, να ανταλλάξουν απόψεις επί επίκαιρων θεμάτων και να επιβεβαιώσουν τη σημασία περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας τους στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και των θαλασσίων πολιτικών, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΙΜΟ.

Ανταγωνισμός-εφαρμογή διεθνών κανόνων-ναυτιλία φιλική προς το περιβάλλον

Αυτοί ήταν οι τρείς βασικοί πυλώνες συζήτησης των τριών Υπουργών που αφορά την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας έναντι του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, τους τρόπους ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ναυτιλίας, καθώς και θέματα που εξετάζονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ και κατατείνουν στη διευκόλυνση του τομέα θαλασσίων μεταφορών μέσω της δημιουργίας ενός εναρμονισμένου και διαλειτουργικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ενιαίας ναυτιλιακής θυρίδας.

Ειδικότερα, οι τρείς Υπουργοί ΕΕ, είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την πάγια πολιτική τους που αφορά την εφαρμογή διεθνών κανόνων για ποιοτική ναυτιλία μέσω του ΙΜΟ και την έμπρακτη υποστήριξη του Οργανισμού σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, ως βασικό στοιχείο συγκερασμού της προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών.

Οι τρεις Υπουργοί αναγνώρισαν την καθοριστική συνεισφορά της ναυτιλίας στη διεξαγωγή του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού εμπορίου, με τον πλέον περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο αναγνωρίζοντας από κοινού την αναγκαιότητα υλοποίησης της αρχικής Στρατηγικής του ΙΜΟ για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία μέσω ενός ρεαλιστικού προγράμματος εργασιών για την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων μείωσης των εκπομπών αξιολογώντας την ιδιαίτερη σημασία της πρότασης της ναυτιλιακής βιομηχανίας για ενίσχυση του σχεδίου ενεργειακής αποδοτικότητας των πλοίων (SEEMP).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας