Η σημασία της καθαριότητας και της υγιεινής έχει αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο μετά τις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με την υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της στον κλάδο του τουρισμού. Σήμερα η καθαριότητα βρίσκεται στην πρώτη θέση των κριτηρίων επιλογής ενός καταλύματος από τους πελάτες. Η νέα αυτή πραγματικότητα ήρθε για να μείνει και οι επαγγελματίες καλούνται να προσαρμοστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Υψηλές απαιτήσεις… καθορίζουν την εικόνα του ξενοδοχείου

Η καθαριότητα δεν είναι μόνο η «μισή Αρχοντιά», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Είναι και Ασφάλεια και Άνεση και Φροντίδα και Ανάγκη και Καταλύτης, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, για την υγιεινή και κυρίως για την Υγεία. Όταν μάλιστα πρόκειται για την καθαριότητα χώρων μονάδων φιλοξενίας, ευεξίας, εστίασης, διασκέδασης, τότε απαιτείται αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων.
Η σημασία της καθαριότητας και της υγιεινής έχει αποκτήσει διαφορετική διάσταση στη μετά COVID-19 εποχή. Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι οι επισκέπτες απαιτούν άψογη καθαριότητα, ειδικά σε μέρη όπως τα τουριστικά καταλύματα. Η νέα αυτή πραγματικότητα ήρθε για να μείνει, όπως δείχνει και το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο που ελάχιστα διαφοροποιείται σε σχέση με τους αυστηρούς κανόνες που ίσχυαν στην αρχή της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, μετά την απαγόρευση λόγω της πανδημίας. Στη διάρκεια της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν την πρόκληση να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να καταδείξουν στους πελάτες τους πως εφαρμόζουν κάθε μέτρο που απαιτείται για να τους κρατήσουν ασφαλείς και υγιείς. Σύμφωνα με την PwC, οι επισκέπτες επηρεάζονται περισσότερο από την εμπιστοσύνη τους σε ένα ξενοδοχείο, όταν η ασφάλεια και η καθαριότητα είναι το επίκεντρο. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι 9 στους 10 επισκέπτες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την καθαριότητα των επιχειρήσεων που επισκέπτονται. Επιπλέον, το 86% των χρηστών δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να έχει αποδείξεις ότι δημόσιοι χώροι, όπως εστιατόρια, γραφεία, επιχειρήσεις ή γυμναστήρια, καθαρίζονται σε τακτική βάση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τον πλήρη καθαρισμό και την απολύμανση της εγκατάστασης όπου ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο, όσον αφορά τον καθημερινό καθαρισμό, η επαγγελματική απολύμανση δεν είναι πάντα απαραίτητη.

Καθαριότητα στους χώρους φιλοξενίας

Καθαρισμός – Απολύμανση

Συνηθίζεται πλέον οι περισσότεροι επισκέπτες, πριν προχωρήσουν σε κράτηση, να διαβάζουν κριτικές στο διαδίκτυο, προκειμένου να ανακαλύψουν πόσο καθαρό είναι το ξενοδοχείο που σκέφτονται να επισκεφτούν. Η υγιεινή και η καθαριότητα τοποθετείται στην κορυφή της αναζήτησης αυτής, και οι ξενοδόχοι έχουν αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη των πελατών τους και προσπαθούν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα αυτό. Πολλές φορές, οι επιχειρήσεις επιλέγουν να συνεργαστούν με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία του επαγγελματικού καθαρισμού. Τέτοιες συνεργασίες έχουν σίγουρα πολλά οφέλη αλλά και δυσκολίες. Κύριο όφελος είναι το οικονομικό, αφού αφενός ένα μεγάλο βάρος μετατίθεται από το προσωπικό και το ξενοδοχείο στην εταιρεία αφετέρου είναι ένας τρόπος που μπορεί να μειώσει και τα έξοδα σε βάθος χρόνου.

Η αντικειμενική δυσκολία που προκύπτει είναι ότι η επιχείρηση δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι γεγονός, πάντως, ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, το καθαρό ξενοδοχείο κοστίζει. Είναι απολύτως λογικό, επομένως, οι επαγγελματίες να σκέφτονται τρόπους να μειώσουν το κόστος, αναζητώντας οικονομικότερα απορρυπαντικά και καθαριστικά ή επενδύοντας σε λύσεις που εξασφαλίζουν οικονομία αναλώσιμων και ενέργειας. Έκπτωση στον τομέα της ποιότητας της καθαριότητας σε μια τουριστική επιχείρηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναζητηθεί για κανένα λόγο, ωστόσο μπορεί να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη από τη σωστή επιλογή και τη λελογισμένη χρήση αναλώσιμων και μηχανημάτων. Μπορεί, λοιπόν, να γίνει επαναξιολόγηση των χημικών καθαριστικών και να επιλεγούν απολυμαντικά υγρά που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της βιωσιμότητας και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Για να βελτιωθεί η ποιότητα του εσωτερικού αέρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικές σκούπες, που με φίλτρα HEPA αφαιρούν σωματίδια σκόνης, αλλεργιογόνους και παθογόνους μικροοργανισμούς. Προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, καλό είναι να αξιολογήσετε εάν τα χημικά που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό και την απολύμανση περιέχουν αρώματα και άλλα πρόσθετα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους εργαζόμενους ή στους επισκέπτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας