Σε ακτές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας θα λειτουργήσει και φέτος το σύστημα Seatrac που διευκολύνει την πρόσβαση στη θάλασσα όσων αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

“Μετά τις παραλίες της Θεσσαλονίκης, όπου εγκαταστήσαμε για πρώτη φορά το πρωτοποριακό σύστημα Seatrac στους Νέους Επιβάτες και την Ασπροβάλτα για την πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης, επεκτείνουμε τη συγκεκριμένη δράση για δεύτερη συνεχή χρονιά στις παραλίες της Πιερίας” τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε ό,τι αφορά τις παραλίες της Πιερίας, τα άτομα με αναπηρία θα έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, μέσω του εν λόγω συστήματος, στους Νέους Πόρους και την Ολυμπιακή Ακτή.

Το Seatrac, που είναι μια εφεύρεση της επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελείται από μια ράμπα με ράγες και καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ο χρήστης κάθεται στο καροτσάκι, ο ναυαγοσώστης του δίνει το τηλεχειριστήριο και έτσι μπαίνει μόνος του μέσα στη θάλασσα. Μετά το μπάνιο, κάθεται και πάλι στο καροτσάκι και επιστρέφει στην παραλία. Πρόκειται για ένα σύστημα ενεργειακά ανεξάρτητο και κατασκευασμένο από ανθεκτικά στο θαλάσσιο περιβάλλον υλικά.

Το σύστημα έχει ως στόχο να παρέχει σε άτομα με βαριά κινητική αναπηρία ή σε λουόμενους που εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών – χρηστών. Είναι μια κατασκευή φιλική προς το περιβάλλον, που κατά τους χειμερινούς μήνες αποσυναρμολογείται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας