Κατά τη διάρκεια του 2016 παρατηρήθηκε μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (τουριστικά έσοδα), παρά την αύξηση του αριθμού των τουριστών από το εξωτερικό. Στη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2016 – 2017, επιχειρείται μια σύντομη διερεύνηση των παραγόντων που ερμηνεύουν αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2016 οι αφίξεις από το εξωτερικό και οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 5,1% και 2,9% αντίστοιχα. Όμως ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών εσόδων βαίνει μειούμενος από το 2014 και τελικά γίνεται αρνητικός το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η στατιστική συσχέτιση των διανυκτερεύσεων με τα τουριστικά έσοδα είναι σαφώς ισχυρότερη από τη στατιστική συσχέτιση μεταξύ των αφίξεων και των εσόδων. Κατά συνέπεια, η εξέλιξη των διανυκτερεύσεων φαίνεται να ερμηνεύει καλύτερα την εξέλιξη των εσόδων.

Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτει ότι το 2016, μετά την παρατηρούμενη μείωση των διανυκτερεύσεων κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων προχώρησαν σε επιθετικές πολιτικές προσέλκυσης τουριστών, μειώνοντας τις τιμές των καταλυμάτων, ειδικά στις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες γίνονται κρατήσεις από ιδιώτες και πολύ πιθανόν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με στόχο την αύξηση των διανυκτερεύσεων. Η στρατηγική τους αυτή οδήγησε σε οριακή αύξηση των διανυκτερεύσεων τον Αύγουστο και σε σημαντικές αυξήσεις το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Είχε όμως ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών εσόδων.

Επιπλέον, η μείωση των τουριστικών εσόδων παρά την αύξηση των αφίξεων το 2016 αντανακλά, εκτός από τις μειώσεις των τιμών διαμονής στις οποίες προέβη ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος και τη μείωση των λοιπών δαπανών των τουριστών. Η μείωση των λοιπών δαπανών των τουριστών στην Ελλάδα πιθανόν να συνδέεται και με άλλους παράγοντες στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή αγορά τουρισμού, όπως το γεγονός ότι ο εξωτερικός τουρισμός γίνεται σταδιακά προσιτός σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, η ευρεία διάδοση του διαδικτύου, η διάδοση νέων μορφών τουρισμού (όπως σύντομα ταξίδια σε πόλεις – city breaks) και νέων μορφών διανυκτέρευσης (καταλύματα τύπου Airbnb), αλλά και, ενδεχομένως, χαμηλότερους προϋπολογισμούς για αναψυχή των νοικοκυριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας