Ενθουσιώδη ήταν τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη Ζυθογνωσία 2017, τη μοναδική έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στις μικροζυθοποιίες και στις premium μπίρες της ελληνικής αγοράς, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 14 & 15 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Εμφανής ήταν η αύξηση των νέων σε ηλικία επισκεπτών της φετινής έκθεσης. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών ανήλθε στα 4.500 άτομα μεταξύ των οποίων και αρκετοί ξένοι.

Η Ζυθογνωσία πέτυχε και φέτος το στόχο της, τόσο ποσοτικά αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό επισκεπτών της, όσο και ποιοτικά. Ως πραγματική έκθεση μπίρας και όχι «γιορτή» ή «φεστιβάλ», δεν στοχεύει στην άμετρη κατανάλωση αλλά στη δοκιμή ζύθων υψηλής ποιότητας, στην εκπαίδευση του καταναλωτή και στη διάδοση της κουλτούρας της μπίρας. Στοχεύει επίσης στην ανάδειξη της χειροποίητης (craft) μπίρας από τα όλο και περισσότερα ελληνικά μικροζυθοποιεία, κάποια εκ των οποίων έγιναν ευρύτερα γνωστά μέσω των τριών προηγούμενων διοργανώσεων της Ζυθογνωσίας.

Στη Ζυθογνωσία 2017 συμμετείχαν περί τις 40 ζυθοποιίες, ελληνικές και ξένες, με περισσότερες από 130 μπίρες. Ανάμεσά τους πολλές νέες ετικέτες αλλά και σπάνιες ή ακόμα και εποχικές μπίρες που βρίσκονται πια εκτός αγοράς. Μπίρες, επίσης, που παρασκευάστηκαν πειραματικά, ειδικά για την έκθεση, με σκοπό οι παραγωγοί τους να αποκομίσουν την άποψη των επισκεπτών γι’ αυτές.

Εκτός από τις γνωστές σε όλους μπίρες τύπου λάγκερ, δοκιμάστηκαν δεκάδες άλλες, μοναστηριακές, κόκκινες, μαύρες, πιλς, με φρούτα και χωρίς και, φυσικά, της κατηγορίας ale, που κερδίζει συνεχώς σημαντικά μερίδια αγοράς. Παράλληλα με τη δοκιμή όλων αυτών των προϊόντων και τη γνωριμία των δημιουργών τους με τους επισκέπτες, οι τελευταίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη μπίρα, με γευστική δομική επιλεγμένων ζύθων, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Ζυθογνωσίας 2017. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για το παρόν και το μέλλον της ζυθοποιίας, με σημαντικούς ξένους ομιλητές, όπως ο Steve Gammage, ιδιοκτήτης της ολλανδικής μικροζυθοποιίας Bronckhorster Brewing Company και οι δημοσιογράφοι μπίρας Μelissa Cole (Αγγλία) και Elisabeth Pierre (Γαλλία). Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η εκδήλωση ταιριάσματος «ακραίων» γεύσεων (π.χ. κροκόδειλος και βατραχοπόδαρα) με τις κατάλληλες μπίρες, σε συνεργασία με το εστιατόριο Big Kahuna και τον σεφ Στέφανο Στεφανίδη, καταδεικνύοντας το ρόλο της μπίρας ως εξαιρετικής συνοδού γεύσεων υψηλών απαιτήσεων.

Εξαιρετικές εντυπώσεις δημιούργησαν φέτος στους επισκέπτες της Ζυθογνωσίας και οι επιλογές ευρύτερων συνεργασιών, που με την ενεργή παρουσία τους όχι μόνο ομόρφυναν, αλλά και διάνθισαν την έκθεση, έχοντας μερίδιο στο πόσο καλά πέρασαν οι επισκέπτες σε αυτήν: φαγητά «street food» στην εφήμερη καντίνα «Po’Boys» της έκθεσης, ζωντανή μουσική jazz, ανδρικό κουρείο/μεταμοντέρνο μπαρμπέρικο Don Βarber & Groom, σαλόνι δερματοστιξίας της Oktapus Tattoo και επιλεγμένος ρουχισμός από τη Motor & Soul για ψαγμένους «old schoolers», έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη διοργάνωση. Επίσης, για πρώτη φορά οι επισκέπτες της Ζυθογνωσίας είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τις μπίρες που τους εντυπωσίασαν για κατανάλωση στη σπίτι, από το εφήμερο ζυθοπωλείο της έκθεσης.

Τέλος, όπως και πέρυσι, η έκθεση Ζυθογνωσία κορύφωσε μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις, που η ίδια σχεδίασε, στο πλαίσιο της εβδομάδας μπίρας «Athens Beer Week», η οποία προηγήθηκε αυτής. Σε συνεργασία με εστιατόρια και μπαρ, οι πρωτότυπες αυτές εκδηλώσεις επεδίωξαν να βάλουν τη μπίρα με διαφορετικό τρόπο σε χώρους που παραδοσιακά η παρουσία της δεν είναι ευρεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας