¢ðïøç ôïõ ëéìáíéïý óôï ÇñÜêëåéï ìå ôï åíåôéêü öñïýñéï Êïýëå, ÐÝìðôç 28 Óåðôåìâñßïõ 2006.

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης προσκαλεί επιχειρηματίες με καινοτόμες προτάσεις ή όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μία πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα στους τομείς του Τουρισμού Υπαίθρου και του Πολιτισμού, για συνάντηση διαβούλευσης στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 Crete που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.

Στόχος της συνάντησης είναι η αναζήτηση και η καταγραφή καινοτόμων ιδεών με δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των Κρητικών επιχειρήσεων.

Η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε την υλοποίηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3 Crete), η οποία εστιάζει σε 4 πυλώνες:

  • Αγροδιατροφή,
  • Πολιτισμός-Τουρισμός,
  • Περιβάλλον-Ενέργεια και
  • Γνώση

και επιδιώκει την ένταξη καινοτόμων προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014-2020». Η χρηματοδότηση τους ανέρχεται στο ποσό των 65.622.091,25 € συνολικά.

Βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση αυτή αποτελεί η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτομία για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Στον Πολιτιστικό – Τουριστικό τομέα, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη ξεκινήσει μια συστηματική διαβούλευση για να προσελκύσει τους επιχειρηματίες και τα ερευνητικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται, με στόχο να εφαρμοστούν καινοτομίες στις επιχειρήσεις της Κρήτης.

Βασική επιδίωξη είναι η «επιχειρηματική ανακάλυψη», με στόχο τη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με τις επιχειρήσεις του νησιού.

Ειδικότερα, προβλέπεται να ενισχυθούν οι εξής κατηγορίες δράσεων σε επιλεγμένους τομείς της περιφερειακής οικονομίας:

  • Σχέδια επίδειξης/δοκιμαστικές δράσεις ερευνητικών κέντρων και ΑΕΙ σε τομείς προτεραιότητας της RIS3.
  • Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς.
  • Έρευνα και ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
  • Ενίσχυση clusters.
  • Ενίσχυση Επιχειρήσεων για επενδύσεις.
  • Υπηρεσίες και εφαρμογές ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας) για τις Επιχειρήσεις στους τομείς προτεραιότητας της RIS3.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των δράσεων αποτελεί η στενή συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων και των μικρών, μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων της Κρήτης. Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν, θα υποβληθούν είτε από μεμονωμένες επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, ανάλογα με την συγκεκριμένη δράση.

Για την οργάνωση της διαβούλευσης έχει συγκροτηθεί ειδική Ομάδα Εργασίας και λειτουργεί η «Πλατφόρμα Καινοτομίας για τον Πολιτισμό-Τουρισμό».

Η Ομάδα Εργασίας θα καταγράψει αρχικά τις ερευνητικές και επιχειρηματικές δυνατότητες στην Κρήτη, με εξειδίκευση στον τουρισμό υπαίθρου. Ο τουρισμός υπαίθρου είναι κάθε ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που έχει ως σκοπό την επαφή του επισκέπτη – τουρίστα με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της υπαίθρου.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι:

  • Ανάπτυξη και αξιοποίηση των ΤΠΕ για την ενίσχυση της προσωπικής εξυπηρέτησης πελατών, τη βελτίωση της διαδραστικότητας, τη μείωσης του κόστους των υπηρεσιών και την παροχή υπηρεσιών αυξημένης προστιθέμενης αξίας.
  • Ενίσχυση ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προβολής της πολιτισμικής κληρονομιάς, συστημάτων πλοήγησης, διαχείρισης δρομολογίων σε τουριστικές περιοχές.
  • Επιδεικτικά σχέδια προώθησης νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που προωθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα καταγραφής των καινοτόμων ιδεών, οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο ωρίμανσης, με δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης (προώθησή τους σε μια διευρυμένη αγορά και με σημαντικά αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα).

Η φόρμα μπορεί εναλλακτικά να αποσταλλεί συμπληρωμένη στο στο e-mail: ris3tou@crete.gov.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας