greece-tourism, ΣΕΤΕ

Θετικό πρώτο βήμα χαρακτήρισαν ΣΕΤΕ και ΞΕΕ τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Τουρισμού για το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού. Ωστόσο και οι δύο τουριστικοί φορείς, δια των προέδρων τους, επισήμαναν ότι θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, βελτιώσεις και άμεση αντιμετώπιση των αστάθμητων παραγόντων, καθώς η φετινή σεζόν κρύβει πολλούς κινδύνους, εξαιτίας της πανδημίας.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του σχεδίου της κυβέρνησης για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό.

Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν. Ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της κρίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία.

Από πλευράς του ΞΕΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε τα παρακάτω:

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας. Αναμφίβολα, θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες. Πάντοτε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προσφέρει το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή σεζόν είναι ένας πολυσύνθετος γρίφος που δεν έχει εύκολες λύσεις και μοναδικός στόχος είναι να σώσουμε από αυτή ό,τι μπορεί να διασωθεί. Όμως, ακριβώς σε αυτήν την πιο δύσκολη, ιστορικά στιγμή για τα ελληνικά ξενοδοχεία, είναι που πρέπει να επιδείξουμε σθένος, να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και να εργαστούμε όλοι μαζί, ακόμη πιο εντατικά, για να κερδίσουμε την επόμενη σεζόν και να χτίσουμε το αύριο του τουρισμού, αντιμετωπίζοντας τις χρόνιες παθογένειες που ακόμα υφίσταται ο κλάδος.

Το ΞΕΕ, στο πλαίσιο της θεσμικής αποστολής του, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με την ακλόνητη πίστη πως ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία είναι εθνικός πυλώνας ανάπτυξης, με οφέλη ευημερίας για την οικονομία και την κοινωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας