Βερολίνο, CSU

Το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU) και αδελφό κόμμα με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, φρέναρε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη, που σχεδίαζε η γερμανική κυβέρνηση. Σήμερα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα στο Βερολίνο και το πλάνο που θα προτεινόταν από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ήταν να επιτραπούν όλα τα ταξίδια σε 31 χώρες της Ευρώπης από τις 15 Ιουνίου.

Ωστόσο το Βερολίνο υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του CSU Μάρκους Ζέντερ. Ο Ζέντερ είναι γνωστός στην χώρα μας για τις όχι και τόσο φιλικές δηλώσεις του, κατά το παρελθόν, για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Κατόπιν έντονων αντιρρήσεων που προέβαλε ο επικεφαλής του CSU το θέμα της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών για τις χώρες της Ευρώπης βγήκε από την ατζέντα του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου. Το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα προέβαλε ως δικαιολογία ότι η απελευθέρωση των ταξιδιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού εντός της Γερμανίας.

Κατά πόσον αυτό το επιχείρημα είναι ειλικρινές ή όχι θα φανεί στην πορεία, καθώς αν δεν υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης για τα ταξίδια, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν ταξιδιωτικές οδηγίες για κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά. Αν το CSU επιμείνει να διατηρηθούν οι απαγορεύσεις και προς χώρες που έχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως η Ελλάδα, εκεί θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των Βαυαρών. Είναι σχεδόν σίγουρο πως στην Βαυαρία επιδιώκουν την άνοδο του εσωτερικού τουρισμού, από τον οποίο θα επιχειρήσουν να εισπράξουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι να διατηρηθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλευρό του Ζέντερ έχει ταχθεί και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος άλλωστε προέρχεται και αυτός από το CSU. Να σημειωθεί πως ελληνικοί τουριστικοί φορείς έχουν ήδη προειδοποιήσει για φαινόμενα, όπως το παραπάνω, καθώς ο τουριστικός κλάδος σε όλες τις χώρες έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία και όλες οι αγορές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να έχουν ταχύτερη ανάκαμψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας