To 86% των Ελλήνων θεωρούν ότι ο τουρισμός θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, σύμφωνα με έρευνα της MRB, που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέας Ανδρεάδης στη χθεσινή ομιλία του στην κλειστή γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% ότι  ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή. Όσον αφορά στον ΣΕΤΕ, το 91% θεωρεί ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι κατέχει την απαραίτητη εμπειρία και την στρατηγική για τον σκοπό αυτό.

Ο κ.Ανδρεάδης υπογράμμισε ακόμη πως εάν η Ελλάδα είχε την κατάταξη της Ισπανίας στις κατηγορίες φορολογίας, σταθερότητας, επενδυτικού περιβάλλοντος και υποδομών, η χώρα μας θα ήταν κοντά στην πρώτη δεκάδα των τουριστικών προορισμών στον κόσμο.

Σε ένα απόσπασμα από την τελευταία ομιλία του κ.Ανδρεάδη από τη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ,καθώς παραδίδει τη σκυτάλη στον κ.Γ.Ρέτσο,αναφέρεται:

«Το 2016 ο ΣΕΤΕ συμπλήρωσε 25 χρόνια από την ίδρυσή του, με το όραμα των ιδρυτικών Μελών του να παραμένει αναλλοίωτο έως και σήμερα. Όλοι οι άνθρωποι του ΣΕΤΕ, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και τα στελέχη του, αταλάντευτα εργάζονται στο τρίπτυχο ποιοτική αναβάθμιση, τουριστική συνείδηση και δράση μετά από έρευνα, σχέδιο και διάλογο με την Πολιτεία.

Προσωπικά, αισθάνομαι υπερήφανος που συνέβαλα -θέλω να πιστεύω με όλες μου τις δυνάμεις- στη διατήρηση και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ελληνικού τουρισμού. Μετά από 27 χρόνια, ολοκληρώνω μια πορεία εμπλοκής μου στα κοινά του τομέα, ξεκινώντας ως Πρόεδρος από την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, περνώντας από την ΠΟΞ και καταλήγοντας στον ΣΕΤΕ.

Σήμερα ολοκληρώνω και τυπικά τον κύκλο μου και δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου και του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και στα στελέχη του Συνδέσμου, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, την πολύτιμη υποστήριξη τους αλλά και την προθυμία, τη συμμετοχή και την αποτελεσματικότητα τους στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τον ελληνικό τουρισμό σε σταθερή πορεία μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, σε μία πρωτοφανή και πολύπλευρη για την νεότερη ελληνική ιστορία κρίση.

Και αγαπητοί φίλοι, μαζί τα καταφέραμε.

Μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, όταν το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε πάνω από 25%, με ένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, με capitalcontrols, με ακραία υπέρ-φορολόγηση, με την εικόνα της χώρας στο ναδίρ και το countryrisk στο ζενίθ, ο τουρισμός μας αναπτύχθηκε άνω του 30%, με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο των ανταγωνιστών μας στην Ευρωζώνη.

Εντυπωσιακός είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, στην αιχμή της λειτουργίας του ο τουριστικός τομέας απασχολεί, πλέον, άμεσα και έμμεσα έναν στους τέσσερις εργαζόμενους της χώρας.

Είναι πραγματικά ένα θαύμα αυτό που όλοι μαζί καταφέραμε και για το οποίο όλοι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι.

Ο στόχος όλων μας παρέμεινε και παραμένει ένας: Η συστράτευση των δυνάμεών μας και η εντατικοποίηση της προσπάθειας μας ώστε να τοποθετήσουμε τον ελληνικό τουρισμό στην κορυφή. Δρόμος μακρύς και σύνθετος, ο οποίος προϋποθέτει τη διαρκή αναβάθμιση της γνώσης και του συνόλου των υπηρεσιών που παρέχουμε και την περαιτέρω διασφάλιση της προβολής, της χρήσης νέων τεχνολογιών και της υψηλής ποιότητας του τελικού τουριστικού προϊόντος.

Πλέον, ως επίσημα αναγνωρισμένος θεσμικός Κοινωνικός Εταίρος, ένα όραμα των προηγούμενων διοικήσεων που ολοκληρώσαμε το 2013, ο ΣΕΤΕ έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον σημαντικότατο ρόλο του για την ελληνική κοινωνία, με τρόπο σύγχρονο και ανταγωνιστικό.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ΣΕΤΕ και κατ’ επέκταση του ελληνικού τουρισμού, είναι το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο όραμα αλλά και καταγεγραμμένη στρατηγική για την επίτευξή του. Συνθέτοντας τα βέλτιστα των δυνατοτήτων κάθε τομέα, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να γίνει ηγέτιδα, παγκοσμίως, στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και να συμπαρασύρει έτσι τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές.

Αυτός είναι ο εφικτός δρόμος για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί την ανασυγκρότηση της επιχειρηματικότητας, την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο ελληνικός τουρισμός πλέον συμβάλλει με το 25% του ΑΕΠ. Μάλιστα, είναι σε θέση να ενισχύσει με ακόμα μια μονάδα το ΑΕΠ φέτος, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για άνω των 28 εκατ. αφίξεων, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, και άνω των 14,5 δισ. Ευρώ εσόδων -αν ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015. Πολλοί θα πουν ότι τα νούμερα είναι απρόσωπα και ίσως, να έχουν δίκιο.

Προφανώς, η αφάνταστα δύσκολη καθημερινότητα, η αποστράγγιση των επιχειρήσεων, η μηδενική ρευστότητα της αγοράς και η λογική της ατέρμονης υπερφορολόγησης, δεν αφήνουν το περιθώριο στην πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων να σκεφτούν τη συνολική εικόνα ώστε να δεχθούν ως βασική προτεραιότητα την ανάγκη να θέτονται και να υλοποιούνται συνολικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι.

Άποψή μου είναι ότι ο Οδικός Χάρτης 2021 που καταθέσαμε στη διάθεση της Πολιτείας, τοποθέτησε ένα δίχτυ ασφαλείας για τον τομέα, περιέγραψε αναλυτικά βασικά προϊόντα και υπηρεσίες και –θέλω να πιστεύω– διαδραμάτισε και αυτός τον θετικό του ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Είμαστε ο μοναδικός Κοινωνικός Εταίρος που σχεδίασε και κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Οι αριθμοί που αναφέρονται ως στόχοι, είναι το πολύτιμο εγχειρίδιο για να μην αποπροσανατολιζόμαστε από την μεγάλη εικόνα.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας