Ο Κανονισμός 2158/2017

Σε πρώτη φάση, ο Κανονισμός στοχεύει να πιέσει μεγάλες εταιρείες τροφίμων να περιορίσουν το ακρυλαμίδιο στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων που παράγουν, ενώ οι επιστήμονες αναπτύσσουν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων της συγκριμένης ουσίας στην παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, που είναι υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες του είδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για εστιατόρια, ταβέρνες, καντίνες και αρτοποιεία ο Κανονισμός προβλέπει όλες τις διαδικασίες για τη μείωση των επιπέδων του ακρυλαμιδίου στα παρασκευαζόμενα γεύματα. Δεν απαιτείται όμως η ανάλυση δειγμάτων και η υποβολή εκθέσεων στις αρμόδιες αρχές κάθε χρόνο για τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τους.

Αλλαγή στον τρόπο τηγανίσματοςΟ Κανονισμός προβλέπει σαφείς οδηγίες επιλογής των πρώτων υλών, συντήρησης, μαγειρέματος, θερμοκρασίας και αποθήκευσής τους για να μειωθούν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, ορισμένες ορθές πρακτικές για αποφυγή δημιουργίας ακρυλαμιδίου είναι οι παρακάτω:

  • Οι πατάτες πρέπει να πλένονται και να μένουν στο κρύο νερό από 30 λεπτά έως 2 ώρες και για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό, ενώ πριν από το τηγάνισμα πρέπει να ξεπλένονται με καθαρό νερό.
  • Τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να χρησιμοποιούν λάδια τηγανίσματος που να επιτρέπουν το τηγάνισμα ταχύτερα ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες των 175οC, με το ελαιόλαδο να είναι η καλύτερη επιλογή. Προσοχή, όμως, καθώς και αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί πάνω από δύο φορές.
  • Οι πατάτες θα πρέπει να απομακρύνομαι από το τηγάνι μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα.
  • Όσον αφορά το γνωστό και αγαπημένο τοστ, για να μπορεί μια εταιρεία να το διαθέσει προς κατανάλωση, θα πρέπει να έχει ειδικό χρωματολόγιο, με το οποίο θα συγκρίνει εάν έχει γίνει περισσότερο ροδαλό το ψωμάκι από αυτό που προβλέπεται, και ακολούθως να το σερβίρει ή όχι στον πελάτη.
  • Δεν πρέπει να δημιουργείται πολύ παχιά κρούστα κατά το τηγάνισμα αμυλούχων τροφών.
  • Οι φούρνοι επίσης θα πρέπει να μην ξεροψήνουν το ψωμί, αλλά να το βγάζουν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή από τον φούρνο.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση φρουκτόζης ή γλυκόζης σε αμυλούχα τρόφιμα, τα οποία επεξεργάζονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 120οC.
  • Τέλος σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν και στα εργαστήρια που παράγουν μπισκότα, πατατάκια, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, καθώς και προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, παξιμάδια, δημητριακά, βρεφικές κρέμας κ.α.

Τηγάνισμα στα εστιατόρια με βάση τον Κανονισμό

Παρακάτω παρουσιάζεται η αναλυτική διαδικασία την οποία ο chef ενός εστιατορίου πρέπει να ακολουθεί προκειμένου να τηγανίζει με βάση τον Κανονισμό.

Συγκεκριμένα πρέπει:

  • Να ελέγχει τις πατάτες για αναγωγικά σάκχαρα. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται με δοκιμή τηγανίσματος, με τη χρήση του χρώματος ως δείκτη δυνητικά υψηλής περιεκτικότητας σε αναγωγικά σάκχαρα: ενδεικτική δοκιμή τηγανίσματος 20-25 κεντρικών λωρίδων (κομμάτια πατάτας) με στόχο την αξιολόγηση των χρωμάτων των τηγανισμένων λωρίδων πατάτας σε σχέση με την προδιαγραφή χρωμάτων με χρήση χρωματικού διαγράμματος USDA/Munsell ή διαβαθμισμένων εταιρικών διαγραμμάτων για μικρές επιχειρήσεις. Εναλλακτικά, το συνολικό τελικό χρώμα τηγανίσματος μπορεί να μετράται με ειδικό εξοπλισμό (π.χ. Agtron).
  • Να αφαιρεί τους ανώριμους κονδύλους που έχουν χαμηλό βάρος βυθισμένου σε νερό προϊόντος και υψηλά επίπεδα αναγωγικών σακχάρων.
  • Να μη ρίχνει στο τηγάνι πολύ λεπτές φέτες πατάτας, καθώς είναι σίγουρο ότι θα καούν γρήγορα.
  • Να αυξάνει/μειώνει τη θερμότητα ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που μαγειρεύει.
  • Να προλαμβάνει τον αποχρωματισμό και την αμαύρωση των προϊόντων. Αυτό είναι εφικτό με την εφαρμογή δισόξινου πυροφωσφορικού νατρίου (E450), που επίσης μειώνει το επίπεδο pH του νερού έκπλυσης και αναστέλλει την αντίδραση καφετιάσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας