Στο στάδιο της υλοποίησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η δημοτική αρχή της Αθήνας, περνά η οραματική Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η μεγαλύτερη σε κλίμακα χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση στη μεταπολεμική ιστορία της πόλης, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα -από τον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό- ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στην απόφαση δημοπράτησης του γηπέδου.

«Το μέλλον άρχισε. Η επίσημη διαδικασία για τη δημοπράτηση της αρένας του Παναθηναϊκού μόλις ξεκίνησε. Όχι, δεν είναι όνειρο. Πριν από περίπου δύο ώρες η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων έγραψε ιστορία, με την απόφαση έγκρισης των τευχών του διαγωνισμού», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα χρονοδιαγράμματα της κατασκευής του γηπέδου, ο κ. Μπακογιάννης, δήλωσε: «Είμαι πάντα πάρα πολύ προσεκτικός με τα λόγια μου και τα μετράω. Η απάντηση είναι ότι είναι απολύτως εφικτό να μπούμε στο νέο γήπεδο το 2026. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας μια πορεία με μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα. Δεν είναι ποτέ εύκολο ή ομαλό να δημοπρατείς ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, αλλά είναι μια δημοπράτηση, η οποία είναι απολύτως θωρακισμένη…».

Σχετικά με τον φορέα και τη διαδικασία υλοποίησης, ευρύτερα των έργων υποδομών, ανέφερε: «Θέλω να πω κάτι που δε συνηθίζεται στην Ελλάδα. Εμείς δε θα παίξουμε κανένα παιχνίδι ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης και της αρμοδιότητας, αριστερά και δεξιά. Είναι δική μας ευθύνη, είναι ευθύνη του Δήμου Αθηναίων να παραδώσουμε το γήπεδο, να παραδώσουμε τις υποδομές και να το κάνουμε στην ώρα μας. Είναι ένα στοίχημα το οποίο έχουμε βάλει και ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Η σημαντική εξέλιξη της δημοπράτησης του γηπέδου, που ήρθε μετά τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και της χρηματοδότησης του έργου από τα αρμόδια υπουργεία, έδωσε το «πράσινο φως» για το ξεκίνημά του, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών.

«Οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες μέχρι τα Χριστούγεννα προχωρούν παράλληλα. Με άλλα λόγια, λίγη υπομονή ακόμη και σύντομα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, θα δουλεύουν οι μπουλντόζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε παρουσία των παλαίμαχων αθλητών του Παναθηναϊκού κ.κ. Μίμη Δομάζου, Τότη Φυλακούρη, Νίκου Σαργκάνη, Σπύρου Λιβαθινού, Νίκου Καρούλια, Απόστολου Κόντου, Μιχάλη Γεροθόδωρου, Αντώνη Αντωνιάδη, Τάκη Οικονομόπουλου, Γιώργου Αλεξόπουλου αλλά και από τη νεότερη γενιά του Παναθηναϊκού, οι κ.κ. Στέλιος Μπασινάς και Γιούρκας Σεϊταρίδης.

Ο ίδιος, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η συνέντευξη διοργανώθηκε στην περιοχή του Ελαιώνα: «Αφενός, για να διαπιστώσετε -εν τοις πράγμασι- κι εσείς πως όταν μιλάμε για τον Ελαιώνα, μιλάμε ουσιαστικά για το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Μόλις τρία χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον σταθμό Μετρό του Ελαιώνα. Μην ξεχνάτε πως το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη επενδύσει στη περιοχή: Μισή ώρα όπως έχει υπολογιστεί από κάθε σημείο της Αττικής με μέσα σταθερής τροχιάς. Αφετέρου, για να δείτε με τα μάτια σας και να βιώσετε τη σκληρή πραγματικότητα του Ελαιώνα. Μάς έχει έρθει ο λογαριασμός για δεκαετίες εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Κοιτάξτε γύρω σας: Άναρχη δόμηση, έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, άδειες βιομηχανίες, κενές ή αναξιοποίητες εκτάσεις, λιγοστοί κάτοικοι. Τσιμέντα, μπάζα, σκουπίδια. Παραβατικότητα, ανομία, σκοτάδι», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης κάνοντας μία σύντομη περιγραφή της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στον Ελαιώνα. Και πρόσθεσε: «Ένας κοιμώμενος γίγαντας είναι ο Ελαιώνας. Ένας κοιμώμενος γίγαντας που σήμερα ξυπνάει».

Το έργο της Διπλής Ανάπλασης, το πρόγραμμα του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, θα δημιουργήσει δύο υπερτοπικούς – μητροπολιτικούς πόλους αναψυχής και αθλητισμού στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πρόκειται για ένα έργο – σταθμό που θα μεγαλώσει την πόλη και θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό το νέο ποδοσφαιρικό του «σπίτι».

«Δύο δεκαετίες τώρα, έχετε ακούσει πολλά λόγια. Πολλές υποσχέσεις, πολλές εξαγγελίες και ταυτόχρονα έχετε ζήσει πολλές απογοητεύσεις και πολλές ματαιώσεις. Δικαίως κυριαρχούσε η καχυποψία, η δυσπιστία, ο κυνισμός. Αυτό αλλάζει. Σήμερα μιλάνε τα έργα. Η Διπλή Ανάπλαση περνάει στο στάδιο της υλοποίησης -από τη θεωρία στην πράξη. Ό,τι ξέρατε, ξεχάστε το», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Καταλύτης για την ανάπτυξη του Βοτανικού το νέο γήπεδο

Με «όχημα» τη νέα υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός, η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας -που βρίσκεται για χρόνια στην εγκατάλειψη, στερούμενη βασικές αστικές υποδομές και πράσινο- θα “εξυγιανθεί” πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (διάνοιξη νέων δρόμων, διευρύνσεις υφιστάμενων κ.ά.) κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις) και χώρους πρασίνου. Σε αυτήν την προνομιούχο θέση, μόλις 3 χλμ. μακριά από την Ομόνοια, ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μία αναβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας, στην οποία πρόκειται να επενδυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Επεκτείνεται η πόλη της Αθήνας και δημιουργείται μια νέα πόλη, μια σύγχρονη πόλη με όλα τα κριτήρια της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Αρκεί να σας πω ότι το σχέδιο μας για τον Ελαιώνα προβλέπει λίγο λιγότερο από 50% πρασίνου. Με άλλα λόγια ό,τι έχει πάει λάθος με την Αθήνα τα τελευταία 200 χρόνια, ας το κάνουμε σωστά στον Ελαιώνα», είπε με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο με θέα την Ακρόπολη

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, που θα ικανοποιεί τις ελληνικές και διεθνείς απαιτήσεις της FIFA-UEFA κατηγορίας 4, δυναμικότητας τουλάχιστον 38.500 θέσεων (έως 40.000).

Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα.

Στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας μας.

Το 2026 εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο. […] Ένα γήπεδο με ένα παγκόσμιο αποκλειστικό προνόμιο: Όχι μόνο βρίσκεται σε τόπο ιστορικό, αλλά έχει απώτερη οπτική αναφορά τον Λόφο της Ακρόπολης. Ένα γήπεδο με θέα την Ακρόπολη», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης.

Η αρένα στον Βοτανικό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της πόλης στην οποία θα ενταχθεί. Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, φιλοδοξεί να πληροί στόχους υπερσύγχρονων σταδίων από πλευράς υποδομών και τεχνολογίας, ελκύοντας επισκέπτες, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν αθλητικούς αγώνες, αλλά και για να περιηγηθούν στο ίδιο το κτίριο, τους χώρους εστίασης, τα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους ψυχαγωγίας. Στόχος είναι μέσα από τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών αναψυχής, να τονωθούν οι δεσμοί του φίλαθλου κοινού με την ομάδα, αλλά και να επιστρέψουν οι οικογένειες στο γήπεδο.

Προϋπολογισμός του έργου

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του νέου γηπέδου ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή είναι εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Ο Δήμος Αθηναίων, ως αναθέτουσα αρχή, δημοπρατεί με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό ταυτόχρονα τη μελέτη και κατασκευή του γηπέδου, προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας