Εξαιρετικά μειωμένη αναμένεται στο τέλος της χρονιάς η παραγωγή του ελαιολάδου στη χώρα μας, την ώρα που στα σούπερ μάρκετ οι τιμές του συσκευασμένου ελαιόλαδου βρίσκονται συνεχώς σε κούρσα ανόδου, αγγίζοντας ακόμα στα σούπερ μάρκετ, 12-14 ευρώ το μονόλιτρο μπουκάλι.

Κύριοι λόγοι για την ισχνή αναμενόμενη παραγωγή είναι κατά τους γεωπόνους και τους αρμόδιους φορείς, τόσο η κλιματική αλλαγή, με τις εναλλασσόμενες βροχές και καύσωνες των προηγούμενων μηνών, όσο οι γενικότερες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες συντελούν στην άνιση ανάπτυξη των καρπών.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς αποκλείουν το ενδεχόμενο έλλειψης ελαιολάδου από την ελληνική αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες λαμβάνει χώρα, με αρμόδια αρχή το υπουργείο Ανάπτυξης, έλεγχοι σε 5.000 κωδικούς προϊόντων σε ό,τι αφορά στην τήρηση του νόμου περί του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, με το ελαιόλαδο να βρίσκεται μέσα σε αυτά τα προιόντα.

«Λαμβάνουμε σκληρά μέτρα παρέμβασης στη λειτουργία της αγοράς που δεν έχει λάβει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε μείωση του γενικού πληθωρισμού και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων το τελευταίο δίμηνο» τόνισε πριν από λίγα 24ωρα πάνω στο θέμα ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒusinessNews.gr από φορείς και πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την διετία 2023-2024, η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 216.000 τόνους, τη στιγμή που για τη διετία 2022-2023 είχε αγγίξει τους 339.000 τόνους.

Τα σκήπτρα στην παραγωγή κρατούν, παραδοσιακά, Κρήτη (Χανιά), Ηλεία και Λακωνία, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένονται, ανά περιοχές, απώλειες στην ετήσια παραγωγή. Για παράδειγμα, κατά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, σε ό,τι αφορά την Κρήτη, θα υπάρξει μείωση στην παραγωγή στην περιοχή του Λασιθίου, αλλά και στο Ηράκλειο, με την ελάττωση να αγγίζει ακόμα και το 45%.

Παράλληλα, στην Πελοπόννησο, εκτιμάται ότι θα επέλθουν μειώσεις στην παραγωγή στις περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας, ενώ σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, φορείς τονίζουν ότι η φετινή παραγωγή δεν θα επηρεαστεί και θα κυμανθεί στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται, στην παρούσα φάση, περί τα 7-8,5 ευρώ το κιλό με τις υψηλότερες τιμές, να αφορούν ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανές και κάποιες μικρές αυξήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Είναι θέμα κατανόησης του μηχανισμού, δεν είναι εύκολο να κερδοσκοπήσει κανείς σε αυτή την αγορά» αναφέρει στο BusinessNews.gr ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου. «Οι τυποποιητικές εταιρείες ελαιολάδου έχουν τόσο λάδι όσο χρειάζονται για 1 – 1,30 μήνα, προκειμένου να προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ και τις εξαγωγές. Ισχύει ότι κάποιοι μεγάλοι συνεταιρισμοί έχουν στα χέρια τους ποσότητες από περασμένα έτη, όμως πρέπει να δώσουν εντολή για την τιμή, εν όψει της νέας παραγωγής. ‘Ηδη γίνονται έλεγχοι στις τυποποιητικές επιχειρήσεις, μπορούν ανά πάσα στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να βρουν τιμολόγια και να τσεκάρουν. Η τιμή της πρώτης υλης λόγω της μειωμένης ποσότητας λόγω της περιβαλλοντικής συγκυρίας σίγουρα θα αυξηθεί και η Ισπανία θα παίξει το ρόλο της σε αυτό».

Στέκεται, δε, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να μην απομακρύνει τον Έλληνα καταναλωτή από το ελαιόλαδο: «Είναι δύσκολο να δούμε διόρθωση και αυτό θα το ξέρουμε μετά τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα δεν θα έχει τους 280.000 τόνους που είχε πέρυσι, φέτος η παραγωγή εκτιμάται στους 200.000 τόνους, αρκετά μειωμένη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Είναι άδικο, ωστόσο, να αποτελεί το ελαιόλαδο πολιτικών και άλλων αντιπαραθέσεων, αλλά θα έλεγα ότι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι μήπως ο Έλληνας καταναλωτής απογοητευθεί από τις τιμές, χάσει την επαφή του με το προϊόν και προσφύγει στα σπορέλαια και στα άλλα μείγματα».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις στο BusinessNews.gr του Πρόεδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ένωσης Ελαιολάδου Μανώλη Γιαννούλη: «Οι τιμές του ελαιολάδου αυξάνονται ήδη από πέρυσι, οφείλονται στη χαμηλή παραγωγή και αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο στη χώρα μας. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη γειτονιά μας και όχι μόνο στην Ελλάδα, όπως πχ στην Τουρκία. Έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες τον μήνα Μάιο και συνδέεται και με την ιδιότητα της ελιάς που ανάλογα με το περιβάλλον μπορεί να επιφέρει ακαρπία. Φέτος, παγκοσμίως οι προβλέψεις μιλούν για χαμηλή παραγωγή, ωστόσο τα τα ελαιόλαδα που είναι σήμερα διαθεσιμα καλύπτουν τις ανάγκες για το παγκόσμιο ισοζύγιο».

Το συγκεκριμένο στέλεχος, εξάλλου, μιλά για ‘’κύκλους τιμών’’ που κάνει το εν λόγω προϊόν ανά κάποια χρονικά διαστήματα και ότι φέτος συνέπεσε με μια γενικότερη τάση ανόδου των τροφίμων στην ελληνική αγορά: «Ως συνέπεια όλων αυτών καταγράφεται σε περίπου 30% η πτώση της κατανάλωσης στην παρούσα φάση και όσο το παγκόσμιο ισοζύγιο ποσοτήτων είναι ελλειμματικό σε σχέση με τη ζήτηση, η τιμή θα είναι υψηλή. Προσωπικά, νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο ταβάνι, της τιμής όσα λέγονται για 25 ευρω το κιλό τους επόμενους μήνες είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Αν πέσει κι άλλο η κατανάλωση, οι τιμές θα πέσουν. Τέτοιους κύκλους τιμών τις έχουμε δει και άλλες φορές, απλά αυτό που συμβαίνει τώρα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αυξήσεων σε όλα τα τρόφιμα τους τελευταίους μήνες».

Από την πλευρά του, με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στο BusinessNews.gr ελαιοπαραγωγός της Κρήτης, η οποία φέρεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή φέτος, μέλος αγροτικού συνεταιρισμού: «Η αγορά έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και φαίνεται ότι σταδιακά θα δούμε να πέφτει η κατανάλωση. Θα υπάρχει διόρθωση, αλλά αυτό δεν θα γίνει σύντομα, αναμένεται να γίνει μέσα στο 2024. Είναι πολύ εύθραυστη κατάσταση, είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί και το πώς θα εξελιχθεί θα εξαρτηθεί και πάρα πολύ από τι χειμώνα θα έχουμε, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, η οποία επηρεάζει εν γένει, ως ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς, την παγκόσμια παραγωγή».

Την ίδια στιγμή, κατά όσα τονίζει στο BusinessNews.gr ο CEΟ της εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου, Elawon, Γιάννης Καμπούρης «οι αυξήσεις φέτος δεν μοιάζουν με καμία άλλη χρονιά και έχουν κατά πολλοίς απομακρύνει τον κόσμο από το ελαιόλαδο και τον έχουν στρέψει σε άλλα λάδια. Ακούω ότι η τιμή παραγωγού στη Μεσσηνία θα φτάσει και το 10,20 το κιλό, γενικά. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει και η πολιτεία και οι εταιρείες είναι το φαινόμενο της νοθείας, καθώς θεωρώ ότι θα είναι πολλοί παραγωγοί που λόγω παλαιότερων αποθεμάτων θα ‘’μπερδέψουν’’ παλιά σοδειά με καινούρια’’.

Τονίζει, δε, ότι σε ό,τι αφορά τη φετινή σοδειά της Elawon θα υπάρξει μια πολύ μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και θα κυμανθεί στους 15 τόνους.

Πηγή: www.businessnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας