Ρέτσος, ΣΕΤΕ

Μετά την ΠΟΞ και την πρόσφατη επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομικών για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πληρωμή των ξενοδοχείων που φιλοξένησαν ασθενείς με Covid-19, επιστολή έστειλε στις 19/12 και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κύριος Γιάννης Ρέτσος, προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στην επιστολή που κοινοποιείται και στο Υπουργείο Τουρισμού ο κύριος Ρέτσος επισημαίνει ότι το ίδιο πρόβλημα με τις πληρωμές αντιμετωπίζουν και τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν κατ’ εξαίρεση στο πρώτο lockdown. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου επισημαίνει πως όσες αποζημιώσεις έχουν κατατεθεί, αφαιρούνται την ίδια ώρα για οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Ειδικότερα στην επιστολή ο κύριος Ρέτσος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την με αριθμό 11677 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 3073/23.7.2020), η οποία εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 72 της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A 84), προβλέφθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κατ’ εξαίρεση λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων, των τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή, που παρέμειναν κατ΄ εξαίρεση ανοικτά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. 

Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέφθηκε ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» (άρθρο 80 του ν.4722) και στη συνέχεια και για τα ξενοδοχεία που μισθώθηκαν για τη διαμονή κρουσμάτων COVID-19 (άρθρο 36 ν.4753/2020), για την πληρωμή των οποίων δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν οι ανωτέρω επιχειρήσεις να αφαιρούνται ρυθμισμένες προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ οφειλές ή ακόμα και άλλες μη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και τελικά να μην εισπράττουν το οποιοδήποτε ποσό. 

Σημειώνεται πως την τρέχουσα περίοδο, εν μέσω του δεύτερου lockdown, με τα ξενοδοχεία να μην έχουν αντικείμενο δραστηριότητας λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τα ανωτέρω χρήματα για να πληρώσουν Δώρο Χριστουγέννων και άδειες στο προσωπικό τους, να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους κλπ. 

Παρακαλούμε, λοιπόν, να προχωρήσετε και για τη διαδικασία πληρωμής των κατ΄ εξαίρεση λειτουργούντων ξενοδοχείων σε νομοθέτηση ρύθμισης αντίστοιχης με αυτές των άρθρο 80 του ν.4722 και 36 ν.4753/2020, καθώς επίσης να προβείτε στις όποιες τυχόν απαραίτητες τεχνικής φύσεως προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα, προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να διακρίνουν το ειδικό καθεστώς στο οποίο εντάσσονται όλες οι παραπάνω πληρωμές, ώστε να μην προβαίνουν σε συμψηφισμό με άλλες οφειλές», καταλήγει η επιστολή του προέδρου του ΣΕΤΕ προς τον υπουργό Οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας