Ο πολιτισμός για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού, και οι παρεμβάσεις-έργα που γίνονται σε όλη την Κρήτη και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχονται στο ποσό των 21 εκ. ευρώ.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη. Στη συνάντηση στην Περιφέρεια, με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Δημήτρη Μιχελογιάννη, της προϊσταμένης της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης Μαρίας Κασσωτάκη και του στελέχους της Γιάννη Μπαλαντινάκη, συζητήθηκαν όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ η κα. Βλαζάκη ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που, όπως ανέφερε, βοηθά στο έργο τους τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Όπως πάντα η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είναι μία μεγάλη χαρά γιατί είμαστε συνεργάτες από πολύ παλιά, πάντα η Περιφέρεια βοηθά τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην Κρήτη όπως βεβαίως το Υπουργείο βρίσκεται δίπλα στην Περιφέρεια. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα, τα έργα που εντάσσονται στα Κοινοτικά προγράμματα, είδαμε ποιες διαδικασίες προχωρούν ταχύτερα, ποιες θέλουν ακόμη μία ώθηση, πιστεύω ότι όλα θα πάνε στην ώρα τους καλά», ανέφερε στις δηλώσεις της η κα. Βλαζάκη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας την Γ.Γ. Πολιτισμού για την συνάντηση-συνεργασία ανέφερε, ότι, «εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού, τα έργα που εντάσσονται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και δημοπρατούνται. Έργα προϋπολογισμού 21 εκατομμυρίων ευρώ που μέσα από τη συνεργασία που υπάρχει και είναι άριστη όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούμε να ξεμπλοκάρουμε διαδικασίες και να μπορούν τα έργα αυτά να υποβληθούν στην Περιφέρεια, να εγκριθούν και να δημοπρατηθούν. Εμείς από την πλευρά τη δική μας πάντα είμαστε πανέτοιμοι ούτως ώστε όχι μόνο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα αλλά και από άλλους πόρους να μπορούμε να ενισχύσουμε όλες τις δράσεις του Υπουργείου πολιτισμού, γιατί στους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού είναι ο πολιτισμός, και θέλουμε όλα τα έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο να ολοκληρωθούν αλλά και νέα έργα να γίνουν».

Τα έργα στην Κρήτη

Στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ η κα. Βλαζάκη, αναφερόμενη αναλυτικά στα έργα που «τρέχουν» εκτός από τα τρία μουσεία, της Μεσσαράς, του Αγίου Νικολάου, και των Χανίων, «είναι η Κνωσός, η Ζάκρος, η Μινωική Κυδωνία, τα τείχη του Ηρακλείου, η Δυτική Τάφρος των Χανίων, το νεκροταφείο των Αρμένων στο Ρέθυμνο, που ήδη έχει προχωρήσει είναι από τα πρώτα που εντάχθηκαν, το Φραγκοκάστελο, ο Κούλες στην Ιεράπετρα, η Σπιναλόγκα και αυτή έχει κατατεθεί. Στην Κνωσό θα γίνουν έργα σε ορισμένα κτίσματα που έχουν στο παρελθόν έρθει στο φως από τις ανασκαφές όπως έγινε και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, και βεβαίως έχει δοθεί μία μεγάλη βαρύτητα, και σε αυτό η Περιφέρεια πρωτοστατεί στο να μπορέσουμε να εντάξουμε στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα και έτσι αρκετά χρήματα δίδονται για τα Ανάκτορα τα Μινωικά της Κρήτης όπως και η Σπιναλόγκα βέβαια».

Αναφορικά με το Μουσείο της Μεσαράς η κα. Βλαζάκη είπε, ότι, «με βάση το πρόγραμμα το κοινοτικό, πρέπει να ολοκληρωθεί όπως και όλα τα άλλα έργα στο τέλος της Προγραμματικής Περιόδου. Το μουσείο της Μεσσαράς έχει έτοιμη και πολύ καλή μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, το Ηράκλειο θα έχει ένα δεύτερο εξαιρετικό μουσείο για τα αρχαιολογικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας