ΕΞΑΑΑ, Καρανάσιου Ζούλοβιτς

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών καθώς και σε Περιφέρεια και Δήμο με την οποία ζητεί να υπάρξει άμεσα «ειδικό καθεστώς» για τα ξενοδοχεία, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει από την πανδημία του κορονοϊού. Οι ξενοδόχοι της Περιφέρειας Αττικής κάνουν λόγο για άδεια κτίρια, σε μια άδεια πόλη, με κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, τονίζουν πως οι ακυρώσεις φθάνουν μέχρι και τον Ιουνίο, ενώ πωλήσεις απλώς δεν υπάρχουν. Εμμέσως πλην σαφώς η ΕΞΑΑΑ ζητεί να υπάρξει κλείσιμο και των city 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων της πόλης, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. Αναλυτικά η επιστολή της ΕΞΑΑΑ είναι η ακόλουθη:

«Γνωρίζετε την -πρωτοφανή- κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ξενοδοχεία της Αθήνας- Αττικής, των οποίων τη φωνή εκπροσωπούμε και μεταφέρουμε. Με την επιστολή μας αυτή αιτούμεθα να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατό αποφάσεις από τη Πολιτεία που θα διευκολύνουν σε πρακτικό επίπεδο την σωστή διαχείριση της διαμονής ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, αλλά και τις επιπτώσεις από τις τεράστιες οικονομικές απώλειες των αθηναϊκών ξενοδοχείων, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι 12μηνης λειτουργίας. 

Η Περιφέρειά μας, με όλους τους τύπους ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και ως η σημαντικότερη πύλη εισόδου στην Ελλάδα, αποτελεί μια μικρογραφία του ξενοδοχειακού κλάδου όλης της χώρας. Και για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε στη «πρώτη γραμμή των εξελίξεων», βιώνοντας τις πλέον χαρακτηριστικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των γεγονότων.  

Αυτή τη στιγμή, τα μηνύματα που φτάνουν από τα ξενοδοχεία μέλη μας, είτε αυτά είναι ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, είτε μεγάλες ή μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε όλες τις κατηγορίες αστεριών, αφορούν χωρίς ίχνος υπερβολής «άδεια κτίρια». Από τις δε κρατήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών και έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη – απ’ τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου. Ελάχιστες κρατήσεις έχουν μεταφερθεί σε ένα άγνωστο και αόριστο μέλλον και όλες οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν «παγώσει» σε βάθος χρόνου. Πολλά ξενοδοχεία – μέλη μας σκέφτονται να κλείσουν τις μονάδες, ορισμένα ήδη το αποφάσισαν, άλλα το υλοποίησαν ήδη, κάτι που είναι και εύλογο και κατανοητό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόσο οι ανοικτές μονάδες, όσο και οι κλειστές, είναι  όλες επί τις ουσίας ήδη «κλειστές».

Από πλευράς μας, ως ΕΞΑΑΑ, κατανοούμε απολύτως τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τον σημαντικό κοινωνικό μας ρόλο, σε ότι αφορά στην Απασχόληση αλλά και στην κοινωνική προσφορά, προς Έλληνες και ξένους πολίτες και επισκέπτες, κάτι που σε κάθε περίσταση και σε κάθε ανάγκη που έχει προκύψει το έχουμε αποδείξει – εμπράκτως. 

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, χρειαζόμαστε την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε «ως κεραυνός εν αιθρία», μετατρέποντας (και) την τουριστική Αθήνα από τη μια μέρα στην άλλη σε «πόλη φάντασμα»

Τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος & ΙΤΕΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας (επισυνάπτονται) φανερώνουν το μέγεθος των απωλειών στα ξενοδοχεία λόγω της πανδημίας, που -θα προσθέσουμε από την πλευρά μας- μεταφράζονται σε απώλειες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους δείκτες που εξετάζονται σε ποσοστά άνω του 90%.  

Ζητούμε λοιπόν «εδώ και τώρα» από τη Πολιτεία να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ρυθμιστεί μέσω ενός «ειδικού καθεστώτος» κατάλληλου για την περίσταση, η λειτουργία (και) των city hotels, συνεχούς, 12μηνης λειτουργίας. 

Ένα ειδικό καθεστώς «προσωρινού χαρακτήρα», ή «εκτάκτου ανάγκης», ένα πλαίσιο με το οποίο θα αποσαφηνισθεί με τρόπο ξεκάθαρο το πώς θα διαχειριστούμε στο εξής, τη λειτουργία μας, τις ευθύνες μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος, στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας. 

Επιπλέον, ζητάμε τις αναγκαίες εξειδικευμένες ρυθμίσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας. Οι φορείς της Ξενοδοχίας (ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΣΕΤΕ) έχουν προσεγγίσει πιθανές ρυθμίσεις και έχουν συντάξει προτάσεις μέτρων που εστιάζουν α) στις φορολογικές, τραπεζικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας, β) στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και γ) σε τρόπους διευκόλυνσης των επιχειρήσεων στα θέματα ρευστότητας / επιβίωσης των επιχειρήσεων.  

Από πλευράς μας υπογραμμίζουμε την διάθεσή μας να λειτουργήσουμε συντεταγμένα με τη Πολιτεία σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ειδικά τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας – του καθρέφτη όλης της χώρας.  

Ας μην ξεχνάμε πως αντικειμενικά, ζώντας «κεκλεισμένων των θυρών» πολίτες και τουρίστες της Αθήνας, χωρίς δυνατότητα κοντινών εκδρομών, περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διασκέδασης και αγορών και χωρίς το «χαμόγελο της φιλοξενίας», τουρισμός ούτως ή άλλως δεν υφίσταται, με όλες τις συνέπειες», καταλήγει η επιστολή της ΕΞΑΑΑ.

Δήλωση από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο

Σε δηλώσεις για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προχώρησε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος τονίζει πως «η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, βιώνει τα αποτελέσματα ενός μεγάλου, πρωτοφανούς ασύμμετρου πολέμου. Οελληνικός τουρισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της ιστορικής συγκυρίας. Κλυδωνίζεται στα θεμέλιά του, οφείλει όμως να δίνει όχι μόνο τη μάχη της επιβίωσης, αλλά να προετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη ημέρα και την άμεση επανεκκίνηση. Οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, για τη γρήγορη ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτή τη στρατηγική επιλογή, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, κρίνονται θετικά, δίνοντας μια πρώτη σημαντική ελπίδα. Τώρα, με μεθοδικότητα και ψυχραιμία, χρειάζεται εξειδίκευση και σίγουρα και επιπλέον μέτρα, σε επόμενο στάδιο ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης.Το σχέδιο, γράφεται μέρα με τη μέρα. Με ατομική ευθύνη και συμμόρφωση, με συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη, όλοι μαζί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, θα τα καταφέρουμε.  Να γίνουμε και πάλι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του νέου κύκλου που ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας