Ο κλάδος της φιλοξενίας πρέπει να διαχειρισθεί προσεκτικά την ανάπτυξη προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες του υπερ-τουρισμού, επισήμανε ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Ταλέμπ Ριφάι από τη Τζαμάικα.

H πρόκληση είναι να διαχειρισθούμε την ανάπτυξη και όχι να την αναχαιτίσουμε, είπε ο κ. Ριφάι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο τουρισμός δεν έχει γίνει θύμα της επιτυχίας του, αλλά έχει γίνει τρόπος ζωής και η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη.

Ο υπερ-τουρισμός είναι ένα καμπανάκι που δείχνει ότι πρέπει να διαχειρισθούμε την ανάπτυξη, όμως η πρόοδος δεν είναι ποτέ ο εχθρός, η ανάπτυξη δεν είναι ποτέ ο εχθρός και οι αριθμοί δεν είναι ποτέ ο εχθρός.

Έδωσε έμφαση δε στο ότι οποιοσδήποτε θα έπρεπε να μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε, κάνοντας έκκληση για περιορισμό των εμποδίων στα ταξίδια.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την ανάπτυξη, η ανάπτυξη είναι το πνεύμα της ανθρωπότητας. Χρειάζεται να κατακτήσουμε την τέχνη της διαχείρισης της ανάπτυξης, η ανάπτυξη δεν είναι εχθρός, είναι προοπτική. Δουλειά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια αυτή και να την κατευθύνουμε σε σωστό δρόμο», είπε.

1,2 δισ. ταξιδιώτες πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός συνόρων το 2017, με εκτιμήσεις για αύξηση του αριθμού αυτού σε 1,8 δισ. μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού.

Η αύξηση αυτή εντείνει το διάλογο για το αν ο τουρισμός θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τους δημοφιλείς προορισμούς, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Ήδη αρνητικές επιπτώσεις έχουν καταγραφεί στη Βενετία και τη Βαρκελώνη, όπου οι αρχές επιδιώκουν να βάλουν φρένο στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων.

Στη Ν. Ζηλανδία η οποία καταγράφει επίσης αύξηση επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, μερίδα πολιτών αμφιβάλλει για τη θετική πλευρά του τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας