Η παγκόσμια αεροπορική επιβατική κίνηση τον Ιούνιο του 2023 αυξήθηκε κατά 31% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 και έφτασε στο 94,2% των επιπέδων του ίδιου μήνα το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών). Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η συνολική κίνηση αυξήθηκε κατά 47,2% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο

Ο γενικός διευθυντής της IΑΤΑ, Willie Walsh, σημείωσε: «Η καλοκαιρινή περίοδος στο βόρειο τμήμα του πλανήτη ξεκίνησε δυναμικά με διψήφια αύξηση της ζήτησης και μέσους συντελεστές φορτίου που ξεπερνούν το 84%. Τα αεροπλάνα είναι γεμάτα».

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Η ζήτηση ξεπερνά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού των αερομεταφορών σημαίνουν ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν παραλάβει όλα τα νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη που περίμεναν, ενώ πολλά αεροσκάφη είναι σταθμευμένα περιμένοντας ανταλλακτικά».

Ο κ.Walsh πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας [ANSPs] δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, γι αυτό υπήρξαν καθυστερήσεις και περιορισμένα δρομολόγια, κάτι που είναι απογοητευτικό για τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες. Οι κυβερνήσεις, τόνισε, δεν γίνεται να συνεχίσουν να αγνοούν την πολιτική αυτή, που βάζει τα δικαιώματα των επιβατών πάνω από την ευθύνη, που αναλογεί στις αεροπορικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι οι αερομεταφορείς που εδρεύουν στην Ευρώπη κατέγραψαν αύξηση 14% στην επιβατική κίνηση τον εφετινό Ιούνιο σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, αν και είχαν μικρότερη χωρητικότητα σχεδόν κατά13%.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής, εξάλλου, είδαν την κίνηση να αυξάνεται κατά 23% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 19,5%, ωθώντας τον μέσο συντελεστή φορτίου πάνω από το 90%, το υψηλότερο σε οποιαδήποτε περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας