ΙΝΣΕΤΕ

Μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αμφισβητεί την διατήρηση της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού για το 2019.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το φετινό καλοκαίρι εμφανίζονται να μην είναι τόσο «ανοδικά» όπως θα περίμενε κανείς και αυτό αιτιολογείται από μια σειρά παραγόντων.

Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ, έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ποσοστό των κρατήσεων την τουριστική περίοδο του 2019 καθώς η αναμενόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες της Ευρωζώνης, η αβεβαιότητα από τις εξελίξεις που συνδέονται με το πολυαναμενόμενο Brexit και η άκρως ανταγωνιστική Τουρκία έχουν οδηγήσει σε λιγότερα booking συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση η ενδεχόμενη μείωση ξένων τουριστών φέτος μπορεί να φθάσει το 1-1,5 εκατ. επισκέπτες ή ακόμα και περισσότερο.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθούν και οι εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν όπως όλα δείχνουν εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE Intelligence που προέρχονται από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ) και αφορούν στο διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου, καταγράφεται μείωση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε11 από τις 17 κυριότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση από Ηνωμένο Βασίλειο φθάνει το 6% ενώ «ψαλιδισμένες» εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, οι θέσεις από Γερμανία (-16%), Ολλανδία (-7%), Ρωσία (-14%), Σουηδία (-21%), Τσεχία (-5%), Αυστρία (-11%), Δανία (-17%), Βέλγιο (-11%), Ελβετία και Κύπρο (από -27%) Πολωνία (+4%) και Γαλλία (+15%).

Μείωση προγραμματισμένων θέσεων εμφανίζονται να καταγράφουν τα 18 από τα 20 αεροδρόμια της χώρας με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Ανάμεσά τους Ηράκλειο (-1%), Ρόδος (-4%), Θεσσαλονίκη (πύλη για Χαλκιδική και Βόρεια Ελλάδα, -16%), Κέρκυρα (-8%), Κως (-6%), Χανιά (-15%), Ζάκυνθος (-11%) αλλά και η Σαντορίνη (-3%). Περισσότερες θέσεις, αντίθετα, έχουν προγραμματιστεί για τη Μύκονο (+10%) και την Κεφαλονιά (+5%).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο προγραμματισμός των θέσεων τροποποιείται στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά οι θέσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό την τάση ζήτησης που διαμορφώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας