ΙΝΣΕΤΕ

Αποκαλυπτική μελέτη δημοσίευσε το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), σχετικά με το μέγεθος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας. Όπως τονίζει στην εισαγωγή της μελέτης το ΙΝΣΕΤΕ στο σύνολο της χώρας, την περίοδο Ιουλίου 2019- Ιουνίου 2020 υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnbκαι HomeAway, 179 χιλ. καταλύματα με 854 χιλ. κλίνες. Το 89% ήταν αυτόνομα καταλύματα, το 2% δωμάτια ξενοδοχείων και το 9% ιδιωτικά δωμάτια σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο σπίτι ή διαμέρισμα.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ από τα 179 χιλ. καταλύματα, ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Αττική (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Κρήτη (17%) και στο Ιόνιο (14%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό ποσοστό στα Δωδεκάνησα (5%). Παρόμοια εικόνα και στις διαθέσιμες κλίνες, όπου ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Κρήτη (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Αττική (17%) και το Ιόνιο (14%). Στις Κυκλάδες-όπου ο αριθμός των καταλυμάτων είναι στα ίδια επίπεδα με την Αττική και την Κρήτη, αλλά λόγω του μεγαλύτερου μέσου μεγέθους οι Κυκλάδες υπερτερούν της Αττικής σε υπνοδωμάτια και κλίνες και είναι ισοδύναμης δυναμικότητας με την Κρήτη -υπάρχουν 3 φορές περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 3,5 φορές περισσότερες κλίνες απ’ ότι στα Δωδεκάνησα.

Η Αττική, η Κρήτη και οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν άνω του 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των υπνοδωματίων και των κλινών της χώρας. Η ποσοστιαία κατανομή μεταξύ κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κλινών σε ξενοδοχεία, αποκαλύπτει ότι στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός κλινών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ισούται με αυτόν στα ξενοδοχεία. Σε ορισμένες Περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία:στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54%.και στη Θεσσαλία το 52%.

Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%. Αναφορικά με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, το 19% των καταλυμάτων διαχειρίζονται Superhosts (έμπειροι οικοδεσπότες που παρέχουν εξαιρετικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους και εμφανίζονται στην πλατφόρμα με ειδικό διακριτικό σήμα), με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στις Κυκλάδες (24%), την Αττική (23%) και την Κρήτη (22%). Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ποσοστό δυνατότητας άμεσης κράτησης Instantbook (δυνατότητα πραγματοποίησης κράτησης άμεσα), 93% στο σύνολο της χώρας, με τη Δυτική Μακεδονία (98%), την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (97%), την Αττική (96%) και την Κεντρική Μακεδονία (96%) να ξεχωρίζουν.

Μελετώντας την εξελικτική πορεία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά,φαίνεται ότι από τα 179 χιλ. καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιούλιος 2019-Ιούνιος 2020, μόλις το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκαν στην πλατφόρμα πριν από το 2017, δηλαδή μεγάλο ποσοστό των καταλυμάτων που εμφανίζονται διαθέσιμα, οφείλεται ξεκάθαρα σε εμπορική δραστηριότητα με διαχρονική πορεία. Το 31% των καταλυμάτων εμφανίστηκε το 2019και στις αρχές του 2020, προφανώς λόγω της σημαντικής αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας τα έτη 2017 και 2018 που συνεχίστηκε και το 2019.Τέλος,τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχούν στο 13% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών της χώρας.

Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο υψηλά στις Κυκλάδες (59%), το Ιόνιο (56%), τα Δωδεκάνησα (39%) και την Κρήτη (36%). Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας, κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα. Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ειδικά σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία.

Τα υψηλά ποσοστά Instantbook (πάνω από 90% σε κάθε Περιφέρεια) καταδεικνύουν την ολοένα και αυξανόμενη επαγγελματική διαχείριση επιχειρηματικού τύπου, καθώς ο χρόνος αναμονής για την επιβεβαίωση μιας κράτησης ελαχιστοποιείται, καθιστώντας τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανταγωνιστές για τις ξενοδοχεία και τις λοιπές επιχειρήσεις διαμονής. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως μέρος του συνολικού τουριστικού προϊόντος, τονίζει το ΙΝΣΕΤΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας