«Η βιωσιμότητα στον τουρισμό αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα και εθνικό στοίχημα« υπογραμμίζει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, ο βιώσιμος τουρισμός προσφέρει τις ράγες που απαιτούνται για να προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, έχει αποφασίσει η Ελλάδα να καταστεί πρότυπο βιώσιμου τουρισμού στο πλαίσιο της διατήρησης υψηλών και σταθερών επιπέδων ανάπτυξης, και με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας και της περαιτέρω αναβάθμισης του brand «Ελλάδα».

Ταυτόχρονα επιδιώκει τη χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, την αύξηση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης και της διάρκειας διαμονής, καθώς και την ενίσχυση της διείσδυσης της χώρας στις υφιστάμενες αγορές αλλά και το άνοιγμά της σε νέες.

Όπως επισημαίνει ο Β. Κικίλιας, οι άξονες για τη μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία στον τομέα του τουρισμού είναι η κυκλική οικονομία με έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων, η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιμη αστική κινητικότητα, η αποσυμφόρηση των χερσαίων πυλών εισόδου, των λιμανιών και των αεροδρομίων, η ενεργειακή αναβάθμιση και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλο τον κλάδο, η καθαριότητα, η προστασία της βιοποικιλότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εκπαίδευση.

Αναφέρει, επίσης, ότι το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Προεδρία της κυβέρνησης έχουν προχωρήσει σε καταγραφή, αξιολόγηση και εντοπισμό των έργων και προτεινόμενων παρεμβάσεων που προωθούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορούν να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με βάση τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους.

«Η πολυπλοκότητα και το εύρος των ανωτέρω καθιστά αναγκαία την προτεραιοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής και την επιτάχυνση διαδικασιών για τη δημιουργία ευέλικτων δομών που θα μπορούν να ωριμάσουν σε γρήγορο χρόνο» τονίζει ο υπουργός Τουρισμού.

Τέλος, επισημαίνει ότι στόχος και ζητούμενο σε αυτή τη νέα εποχή είναι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας της κάθε περιοχής, και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η προτεραιοποίηση στη βιωσιμότητα θα αποτυπωθεί και στην καμπάνια της χώρας για το 2023, καθώς σε σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας