κινηματογραφικός τουρισμός

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει ο κινηματογραφικός τουρισμός, μέσα από την ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα, υπό τον τίτλο «Κινηματογραφικές Τοποθεσίες και ο Κινηματογραφικός Τουρισμός».

Μέσα από την ημερίδα, η Διεύθυνση Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών – Ηellenic Film Commission (HFC) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), που είναι αρμόδια για την προσέλκυση και διευκόλυνση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα παρουσίασε τα «σημεία –κλειδιά» που αξιοποιεί ο κινηματογραφικός τουρισμός:

  • τις τοποθεσίες των γυρισμάτων,
  • τη δημιουργία υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που παρέχουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν κινηματογραφικές εμπειρίες και
  • την προβολή της ιστορίας και των αυθεντικών εμπειριών των ανθρώπων που συμμετείχαν στα γυρίσματα μιας παραγωγής σε μια περιοχή.

Αλληλεπίδραση κινηματογράφου και τουρισμού

Η Ελλάδα προσφέρει πολλές δυνατότητες για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, όχι μόνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και για τα νησιά, αλλά για το εύρος και την ποικιλία του φυσικού και αστικού της τοπίου.

Στην ημερίδα παρέστη ως ομιλητής ο Stefan Roesch, ειδικός σύμβουλος σε θέματα Κινηματογραφικού Τουρισμού, ο οποίος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως: VisitBritain, Czech Tourism, Association of Film Commissioners International (AFCI), Film London.

Ο Roesch ανέλυσε την πολυδιάστατη σχέση και αλληλεπίδραση του κινηματογράφου με τον τουρισμό με παραδείγματα κυρίως μέσα από τις συνεργασίες του στην Ιρλανδία (Game Of Thrones), Μ. Βρετανία (Paddington), Νέα Ζηλανδία (Αρχοντας των Δαχτυλιδιων) και Δανία (Trolls).

κινηματογραφικός τουρισμός
Η ταινία “Before Midnight” γυρίστικε στο Costa Navarino

Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν παραδείγματα από διάφορους προορισμούς κινηματογραφικού τουρισμού που χρησιμοποιούν ιδιαίτερες τεχνικές για την προσέλκυση επισκεπτών. Αυτές μπορεί να είναι η σήμανση των τοποθεσιών με ειδικές πληροφοριακές πινακίδες, τα κινηματογραφικά μουσεία και τα θεματικά πάρκα, η χρήση τμημάτων και υλικών των σκηνικών στις τοποθεσίες, οι εξειδικευμένες ξεναγήσεις, η αναπαράσταση εμβληματικών πλάνων των ταινιών μέσα από φωτογραφίες στις αυθεντικές τοποθεσίες, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων σχετικές με τις ταινίες κ.ά.

Οι κινηματογραφικές τοποθεσίες ως τουριστικός προορισμός

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ, Βασίλης Κοσμόπουλος, σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πέρα από τη ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας έχει θέσει μεταξύ των στρατηγικών του προτεραιοτήτων την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του HellenicFilmCommission, οι οποίες είναι δυνατό να έχουν πολλαπλασιαστικό και πολυδιάστατο όφελος ευρύτερα για τη χώρα, από την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών έως τον κινηματογραφικό τουρισμό.

κινηματογραφικός τουρισμός
Η ταινία “Mama Mia” γυρίστηκε στην Σκιάθο

Ακόμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε το ζήτημα της εξασφάλισης κινηματογραφικών αδειών για αρχαιολογικούς και ευρύτερα ιστορικούς τόπους σε διεθνές επίπεδο, ο χρόνος και η διαδικασία ανταπόκρισης των θεσμικών οργάνων, η τιμολογιακή πολιτική και τα τέλη τόσο για την κινηματογράφηση όσο και για την προβολή στη συνέχεια, η ασφάλιση των τοποθεσιών και οι δυνατότητες παρέμβασης στο πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων με επωφελή τρόπο για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας