ακυρώσεις

Περισσότεροι από 15.000 Βρετανοί τουρίστες αποκλείστηκαν στο εξωτερικό μετά από αποτυχία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, η οποία προκάλεσε ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων. Ένα σύστημα που συνδέει τα κέντρα ελέγχου στη Γαλλία δυσλειτούργησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής –μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες της χρονιάς στην ευρωπαϊκή αεροπορία, ιδιαίτερα για τους βρετανούς ταξιδιώτες που κατευθύνονται σπίτι τους μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Η Γαλλία έχει τον πιο πολυσύχναστο εναέριο χώρο στο δυτικό τμήμα της Ευρώπης. Ενώ το πρόβλημα επιλύθηκε το πρωί, δημιουργήθηκαν ωστόσο καθυστερήσεις και ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις. Η αεροπορική εταιρεία που επλήγη περισσότερο ήταν η easyJet, η οποία ακύρωσε 100 πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Gatwick.

Οι ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων περιλάμβαναν μετ’ επιστροφής πτήσεις προς και από το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, τη Νίκαια και τη Βενετία. Στο Μπρίστολ, ακυρώθηκαν οι συνδέσεις προς και από το Άμστερνταμ, το Μπέλφαστ, το Μπιλμπάο και το Εδιμβούργο.

Τουλάχιστον άλλες δώδεκα πτήσεις προς και από το Εδιμβούργο, το Λούτον, το Στάνστεντ και το Μάντσεστερ παρέμειναν καθηλωμένες.

Η British Airways ακύρωσε πάνω από 36 πτήσεις μεταξύ Heathrow και Ευρωπαϊκών προορισμών, όπως Αθήνα, Κοπεγχάγη και Ρώμη. Στο Gatwick, ακυρώθηκαν άλλες 12 πτήσεις – με τους ταξιδιώτες να παραμένουν στο Φάρο, τη Μάλαγα τη Βενετία και άλλες τοποθεσίες. Με περίπου 200 πτήσεις προς, από και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου να ακυρώνονται, επηρεάστηκαν περίπου 35.000 επιβάτες. Περισσότεροι από 15.000 από αυτούς βρίσκονταν σε πτήσεις από το εξωτερικό προς τα Βρετανικά αεροδρόμια.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες EU261 για τους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να παρέχουν στους επιβάτες εναλλακτικές αναχωρήσεις την ίδια μέρα, αν είναι δυνατόν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα τους αγοράσουν θέσεις σε ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες.

Ωστόσο, η easyJet κάλεσε τους επιβάτες να αποδεχτούν μία από τις πτήσεις της εντός 48 ωρών λέγοντας ότι αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις easyJet εντός 48 ωρών μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη αεροπορική εταιρεία, να ταξιδέψουν με τρένο, λεωφορείο ή νοικιασμένο αυτοκίνητο. Επιπλέον, υπάρχουν παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών και για παροχή διαμονής λιγότερων ημερών από όσες χρειάζονταν οι επιβάτες έως ότου αναχωρήσουν προς τον προορισμό τους.

Ένας εκπρόσωπος της easyJet είπε ότι λόγω της μερικής αποτυχίας των Γαλλικών συστημάτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας την 1η Σεπτεμβρίου, η easyJet, όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, παρουσίασε σημαντικές καθυστερήσεις και διαταραχές στις πτήσεις της.

Οι πελάτες σε ακυρωμένες πτήσεις είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πτήση τους δωρεάν ή να λάβουν επιστροφή χρημάτων. Παρείχαν επίσης δωμάτια και γεύματα για πελάτες που τις χρειάζονται. Η easyjet αναλαμβάνει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της σύμφωνα με την ΕΕ261. Προσφέρει ήδη επιλογές αλλαγής δρομολογίων στους πελάτες σε περίπτωση ακύρωσης. Συνεργάζεται με την CAA για την εφαρμογή της πιο πρόσφατης καθοδήγησης και αναμένουν να έχουν μια αναθεωρημένη πολιτική τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης δήλωσε, «Παρόλο που αυτές οι περιστάσεις ήταν εκτός του ελέγχου μας, ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκάλεσε και θα ήθελα να καθησυχάσω τους πελάτες ότι κάναμε ό, τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία. Οι πτήσεις προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάστηκαν δυσανάλογα από τη Γαλλική αποτυχία. Από περίπου 25 ακυρώσεις προς και από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας, το Παρίσι Charles de Gaulle, σχεδόν όλες ήταν της easyJet – και οι περισσότερες από αυτές σε προορισμούς όπως το Μπέλφαστ, το Λίβερπουλ και το Σάουθεντ

Οι πιλότοι της Ryanair που απασχολούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανήκουν στον Σύνδεσμο Πιλότων Αερογραμμών της Βρετανίας (Balpa) πρόκειται να ξεκινήσουν τριήμερη απεργία. Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία δηλώνει ότι δεν θα προκληθούν ακυρώσεις, καθώς εθελοντές θα καλύψουν τους πιλότους που πρόκειται να απεργήσουν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας