Τα ξενοδοχεία 5* στήριξαν την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού μέσα στο 2021, αφού η απώλεια εσόδων τους σε σχέση με το 2019, τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, έφτασε μόλις το 8,4%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες κατέγραψαν απώλειες εσόδων από 45,8% κατά μέσο όρο τα 4* μέχρι και 63,1% τα 2*.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος επεσήμανε: «Εκτός από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που είχαν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, οι τζίροι συνολικά στη φιλοξενία παραμένουν σημαντικά μειωμένοι, έπειτα από ένα αρνητικό 2020 και έπεται συνέχεια. Η πλειονότητα των τουριστικών μας επιχειρήσεων στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, όπως έδειξε και το τεράστιο έλλειμμα ταμειακών διαθεσίμων εξαιτίας μειωμένων προκαταβολών, οι οποίες παραμένουν παράλληλα εξαιρετικά ασταθείς».

Για τη φετινή σεζόν

Η έρευνα του ΙΤΕΠ δείχνει ότι πάνω από το 33% των ξενοδόχων πιστεύει ότι ο τζίρος του θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το 2023, ενώ ακόμα ένα 33% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μετά το 2024.

Όσον αφορά το 2022, το 36% των ξενοδόχων δήλωσε ότι έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022. Από αυτούς το 70% με τιμές ίδιες με αυτές του 2021, το 25% με τιμές αυξημένες -κατά μέσο όρο- κατά 7,1% και το 5% με τιμές μειωμένες -κατά μέσο όρο- κατά 17,8%.

Κατά μέσο όρο, το 9,2% (924 ξενοδοχεία) των ξενοδοχείων υπέγραψε συμβόλαια τύπου Commitment για το 2022. Από αυτά, το ποσοστό των δεσμευμένων δωματίων για το 2022 είναι 44,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό για μια τυπική χρονιά (2019) ήταν 52,6%.

«Έκρηξη κρατήσεων»

Χαρακτηριστικές είναι και οι ανακοινώσεις από την TUI UK, η οποία βλέπει «έκρηξη» των κρατήσεων και για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, βάζοντας όμως προϋποθέσεις.

Οι πρόσφατες αλλαγές στις απαιτήσεις για διενέργεια τεστ πριν από το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με την άρση των γενικών περιορισμών για την πανδημία έχουν εντείνει το ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις.

«Η ζήτηση αυτή ενισχύεται από την παροχή προσφορών και εκπτώσεων, αλλά και από την ευέλικτη πολιτική κρατήσεων και πληρωμών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Τάσιος σημειώνει: «Το Ελληνικό Ξενοδοχείο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις ολόκληρο το 2022, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στον κλάδο, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Τρία χρόνια πανδημίας και (πλέον) με έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε “μνημονιακά τουριστικά χρόνια” εάν δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις μας και δεν ληφθούν εγκαίρως όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα μέτρα για τη διάσωση επιχειρήσεων, τα οποία έχουμε επανειλημμένα προτείνει».

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ώστε να «ανασάνει» το Ελληνικό Ξενοδοχείο, άποψη την οποία συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου. Σημειώνει ότι για τον λόγο αυτό «η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα συμβόλαια με τους tos προς το συμφέρον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της βιωσιμότητας επιχειρήσεων και της διατήρησης θέσεων εργασίας είναι επιβεβλημένη, όταν το κόστος λειτουργίας έχει εκτιναχθεί με αυξήσεις που αγγίζουν ήδη ποσοστά έως και 15%-20% (υγειονομικά πρωτόκολλα, τιμολόγια στο ρεύμα, πρώτες ύλες, προμήθειες, καύσιμα θέρμανσης – κίνησης κ.λπ.)».

Ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας

Ειδικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, τονίζει ότι «θα χρειαστούν σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο κίνησης, αφού δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη της πανδημίας, τους περιορισμούς και τη στασιμότητα που επικρατεί στη διοργάνωση συνεδρίων – εκδηλώσεων, όπως και στα επαγγελματικά ταξίδια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ, τον Ιανουάριο του 2021 λειτούργησε μόνο το 1/3 των ξενοδοχείων. Τα υπόλοιπα άνοιξαν το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου. Ο τζίρος τους το 2021 μειώθηκε κατά 57% σε σχέση με το 2019. Η μέση τιμή στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας το 5μηνο Ιουν.-Οκτ. διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα (72 ευρώ).

πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας