Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών υποχρεώσεων στην Ε.Ε. υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν έτσι να δαπανούν περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα, σε μια εποχή ενισχυμένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Xαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν μιλάει εξ ονόματος των Παλαιστινίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Υπογράμμισε επίσης τη διαθεσιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης και μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποσταθεροποιηθούν αραβικές χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν ρόλο στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη λάθος πλευρά της ιστορίας χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς –όχι τρομοκρατική οργάνωση αλλά– απελευθερωτικό κίνημα. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πως έγκειται στην Τουρκία να διατηρηθεί αυτή η πορεία.

Ακόμη και αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, δεν χρειάζεται η Ελλάδα να είναι αποδέκτης συνεχών απειλών για την εδαφική της ακεραιότητα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το μέλλον των φιλελεύθερων δημοκρατιών και την απειλή του λαϊκισμού, μεταξύ άλλων σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, και μάλιστα από τη θέση της αντιπολίτευσης, «γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας