τουρισμός

Σύμφωνα με την έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) που παρουσίασαν από κοινού η UNCTAD και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), η κατάρρευση του παγκόσμιου τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενδέχεται να προκαλέσει απώλειες πάνω από 4 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 και 2021.

Οι απώλειες στον τουρισμό και τους τομείς που εξαρτώνται από αυτόν εκτιμώνται σε 2,4 τρισ. δολάρια το 2020.

 Ανάλογες μπορεί να είναι οι απώλειες και το 2021, προειδοποιεί η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την έκταση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Ο κόσμος πρέπει να καταβάλει προσπάθεια υπέρ του εμβολιασμού παγκοσμίως, που θα προστατεύσει τους εργαζόμενους, θα μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις και θα βοηθήσει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για τον τουρισμό, υπό το πρίσμα ενδεχόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, δήλωσε η αναπληρωτής γενική γραμματέας της UNCTAD Isabelle Durant.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili τόνισε ότι ο τουρισμός στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση για εκατομμύρια ανθρώπους, γι αυτό και ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος παράγοντας για την ασφαλή επανεκκίνηση του κλάδου και την ανάκτηση θέσεων εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σε αναπτυσσόμενες χώρες έχει εμβολιαστεί το 1% του πληθυσμού και σε ανεπτυγμένες το 60%, με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι μεγαλύτερες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 Η ασύμμετρη διάθεση εμβολίων μεγεθύνει το οικονομικό πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των παγκόσμιων απωλειών του ΑΕΠ.

Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει γρηγορότερα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η έκθεση.

ΟΙ ειδικοί δεν αναμένουν επιστροφή του παγκόσμιου τουρισμού στα επίπεδα προ πανδημίας έως το 2023 ή και αργότερα, σύμφωνα με τον UNWTO. Τα κύρια εμπόδια είναι οι περιορισμοί στα ταξίδια, η αργή αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού, η χαμηλή εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Για το 2021 η έκθεση αναφέρει τρία σενάρια, περισσότερο ή λιγότερο απαισιόδοξα για τις τουριστικές αφίξεις, με το πιο αισιόδοξο να κάνει λόγο για μείωση της άφιξης τουριστών κατά 63% κατά μέσο όρο. Γι αυτό και οι απώλειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος, λόγω του τουρισμού, υπολογίζονται μεταξύ 1,7 τρισεκατομμυρίων και 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι του 2019.

«Σήμερα ο παγκόσμιος τουρισμός μοιάζει με αυτόν πριν 30 χρόνια. Έτσι ήμασταν τη δεκαετία του 1980 σε ό,τι αφορά τη ροή», σχολιάζει η Ζορίτσα Ουρόσεβιτς του UNWTO, επισημαίνοντας ότι οι ανειδίκευτοι εργάτες που έμειναν άνεργοι λόγω της μείωσης των αφίξεων τουριστών πιθανόν δεν θα βρουν αλλού δουλειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας