ΟιΝοτικά

Με επιτυχία στέφθηκε η φετινή 12η έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά που διοργάνωσε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete το Σαββατοκύριακο 16 & 17 στο ξενοδοχείο Minoa Palace Resort στον Πλατανιά, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και του Δήμου Πλατανιά.

1.400 επισκέπτες, επισκέφθηκαν τα ΟιΝοτικά και δοκίμασαν τις νέες και παλαιές εσοδείες από 33 Οινοποιεία του νησιού. Η ομάδα του Wines of Crete είχε ετοιμάσει παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την έκθεση, εστιάζοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών και του οινόφιλου κοινού στο κρητικό κρασί.

Σε συνεργασία με εισηγητή τον sommelier Γιώργο Λούκα, από την Genius in Gastronomy, διοργανώθηκαν το Σάββατο 16/2, δύο μοναδικά workshops, το πρώτο είχε ως θέμα την ανάδειξη κρασιών από κρητικές ποικιλίες μέσα σε εξειδικευμένα ποτήρια Riedel ενώ στο δεύτερο worskshop συνδυάστηκαν κρητικά κρασιά & CRAND CRU σοκολάτες (VALRHONA). Η σοκολάτα αποτελεί δύσκολο συνδυασμό με το κρασί και στο σεμινάριο αναδείχθηκαν τρόποι προσέγγισης του ορθού αλλά και του λάθος ταιριάσματος.

Στον χώρο της έκθεσης ο οινοχόος Δημήτρης Νινιδάκης, ανέλαβε φέτος να γνωρίσει τα βασικά μυστικά της γευσιγνωσίας στους παρευρισκόμενους μέσα από την δράση «γευσιγνώστης σε δέκα λεπτά», που ενθουσίασε το οινόφιλο κοινό.

Το πρωί της Κυριακής 17/2 και λίγο πριν ξεκινήσει η έκθεση διεξάχθηκε σεμινάριο που απευθύνονταν σε επαγγελματίες του χώρου, με θέμα: «Οίνοι με μειωμένη ή μηδενική προσθήκη θειώδους. Enartis Zenith®: ανασκόπηση μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στην τρυγική σταθεροποίηση», με συντονιστή την ΑΣΤΡΟΝ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε. & Ομιλητή την Barbara SCOTTI, Τechnical Μarketing Μanager, Enartis – Esseco SRL.

ΟιΝοτικάΜία ακόμα σημαντική παράλληλη εκδήλωση για τους καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες στην εστίαση έγινε στα ΟιΝοτικά των Χανίων. Με την καθοδήγηση της έμπειρης οινοχόου Υρούς Κολιακουδάκη, δοκιμάστηκαν κρασιά που είχαν ελαττώματα και οι συμμετέχοντες καλέστηκαν να μάθουν να τα αναγνωρίζουν και να τα αντιμετωπίζουν. Η ίδια δήλωσε: «Τα ΟιΝοτικά δεν πτοήθηκαν από την κακοκαιρία και συγκέντρωσαν ένα πανέμορφο κοινό οινοφίλων και επαγγελματιών που δείχνει πως η κοινότητα του κρασιού στην Κρήτη δυναμώνει χρόνο με το χρόνο! Όλη αυτή η κοινωνία του κρασιού που έχει αναπτυχθεί γύρω και μέσω από τα Wines of Crete είναι μαγική! Προσωπικά ευχαριστώ όλους όσους πέρασαν αυτές τις 2 ώρες της Κυριακής μαζί μου και κάναμε αυτή την τόσο εποικοδομητική συζήτηση περί σφαλμάτων στο κρασί και την φιλοσοφία του wabi sabi!».

Στην διάρκεια της έκθεσης, η σχολή μαγειρικής Hotelier Education και οι σπουδαστές της ετοίμασαν και προσέφεραν νόστιμα εδέσματα που μπορούσαν να συνδυάσουν οι παρευρισκόμενοι στην έκθεση με το κρασί τους. Οι εταιρείες Cretan Bakery – Περάκης και Αφοί Χιωτάκη ΑΕΒΕ επίσης προσέφεραν παραδοσιακές νοστιμιές στο κοινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας