Παρατείνεται για ένα χρόνο η χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στα τελωνεία των νησιών, όπως ανακοίνωσε στους δημάρχους των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό και οι οποίοι επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τόνισε τη σημασία της αποδοχής του αιτήματος από την Κομισιόν «αφού η πρόσφατη αντίθετη απόφασή της οδηγούσε σε παραπέρα οικονομικό μαρασμό τα δοκιμαζόμενα νησιά κυρίως του βορείου Αιγαίου. Αποτελεί μια νίκη της αυτοδιοίκησης που από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η απαράδεκτη αυτή απόφαση της Κομισιόν τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας» σημείωσε ο κ. Γαληνός.

Και κατέληξε: «η συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον κ. Αβραμόπουλο, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας. Με στοχευμένη, συστηματική και πολυεπίπεδη διεκδίκηση πετύχαμε την παράταση του προγράμματος χορήγησης βίζας στους Τούρκους τουρίστες, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη Λέσβο. Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την πολύ θετική αυτή εξέλιξη, και να τονίσω ότι οι προσπάθειες για την τουριστική ανάκαμψη της Λέσβου συνεχίζονται και εντείνονται»

Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα, όπως το ΑΠΕ – ΜΠΕ είχε αποκαλύψει, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Eυρωπαϊκές Yποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος με επιστολή του στους Αιγαιοπελαγίτες βουλευτές είχε κάνει γνωστό ότι παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν είχε καταστεί δυνατή η αποτροπή απόφασης της Κομισιόν να διακόψει το από το 2012 πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Τούρκους επισκέπτες που επισκέπτονται για τουριστικούς λόγους τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στις πύλες εισόδου των νησιών. Όπως δε, είχε σημειωθεί τότε, επρόκειτο να ενισχυθεί το προσωπικό στα προξενεία στην Τουρκία ώστε να διευκολυνθούν οι Τούρκοι πολίτες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την απόφαση της Κομισιόν ιδιαίτερα από τα ελληνικά νησιά ακολούθησαν νέες προσπάθειες από την κυβέρνηση που κατέληξαν στη σημερινή ανακοίνωση.

Ας σημειωθεί ότι από το πρωί σήμερα οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέρου Μιχάλης Κόλιας και Κω Γιώργος Κυρίτσης επισκέπτονται τις Βρυξέλλες προσκεκλημένοι του κ. Αβραμόπουλου προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες και την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι πέντε δήμαρχοι εκτός του κ. Αβραμόπουλου θα συναντηθούν και με άλλους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας