Συνάντηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 05 Δεκεμβρίου 2022, Συλλογικών Φορέων του Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Πελοποννήσου με κλιμάκιο Υπουργών της Κυβέρνησης στα πλαίσια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη.

Παρόντες εκ μέρους της Κυβέρνησης ήταν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου και εκ μέρους της Περιφέρειας η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού κα Άννα Καλογεροπούλου καθώς και πλήθος εκπροσώπων Συλλόγων και Ενώσεων του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Εκπροσωπώντας τους συλλογικούς φορείς μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π. Επικ. Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α. κ. Κων/νος Μαρινάκος τοποθετήθηκε σε όλα σχεδόν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του τουρισμού, με έμφαση στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου. Μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν εκ μέρους του Προέδρου του ΤΟΠ, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε:

α) στο μείζον ζήτημα του αύξησης του κόστους προμηθειών και λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής τόσο των οργανωμένων όσο και των μεμονωμένων διακοπών. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος του ΤΟΠ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του προγράμματος ΄Εξοικονομώ ΙΙ’ που θα δώσει, έστω και σε δεύτερο χρόνο, την δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Ωστόσο θεωρεί ότι θα πρέπει παράλληλα να υπάρξουν και άλλα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων κυρίως στους ορεινούς προορισμούς.

Σημαντική θεωρείται η επιδότηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Πετρέλαιου θέρμανσης για όσο διάστημα διανέμεται (από Οκτώβριο έως Απρίλιο), η αντιμετώπιση των τιμολογίων ενεργείας των καταλυμάτων σύμφωνα με το πρότυπο των επιχειρήσεων του βιομηχανικού κλάδου, η μεταρρύθμιση της ενεργειακής φορολογίας εφόσον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε πάνω από 54% στην τιμή ενός λίτρου βενζίνης και σε πάνω από 47% στην τιμή ενός λίτρου ντίζελ. Παράλληλα και ενώ τα περισσότερα από αυτά υπολείπονται, συνεχίζουν να συμβαίνουν και μια σειρά ακόμα δυσμενών συνθηκών που πλήττουν την ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων: απουσία εγγυητικών μέσων, ευνοϊκότερων ρυθμίσεων οφειλών σε εφορία και εφκα , αναδιάρθρωση των δανείων , παράταση της διάρκειας των εγγυημένων δανείων κ.α.

β) στο ακανθώδες πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό, 15% ετησίως. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Όπως τονίστηκε, προς την κατεύθυνσή αυτή ήδη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν 7 άξονες παρέμβασης (χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς, όριο στον αριθμό ακινήτων ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή, θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, φορολόγηση, δικαιώματα των συνιδιοκτητών και εφαρμογή συστήματος ελέγχων και επιβολής κυρώσεων) προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο αναμένει ο ξενοδοχειακός κόσμος, με όρους δικαίου απέναντι στο σύνολο του κλάδου της φιλοξενίας, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος

γ) στο σημαντικό έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό που παρατηρείται στα ξενοδοχεία το οποίο ανέρχεται σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στους 61.000 εργαζόμενους. Είναι σαφές πως αυτή η μεγάλη τρύπα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ανοιχτή, χρήζει άμεσης και υπεύθυνης αντιμετώπισης.
Στην ήδη θετική ανταπόκριση και συμφωνία των δύο πλευρών (ξενοδόχων και εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό) που προβλέπει, με βάση την νέα διετή κλαδική συλλογική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων, 10% αύξηση σε μισθούς των απασχολούμενων στα τουριστικά καταλύματα οριζόντια, θα πρέπει να συνεισφέρει και το κράτος προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (που παραμένει πολύ υψηλό ακόμα σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) ώστε να δοθούν στους ξενοδόχους περαιτέρω δυνατότητες κινητροδότησης των εργαζομένων. Παράλληλα απαιτείται μέσω των κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων να καταστεί η απασχόληση σε όλους τους κλάδους της τουριστικής δραστηριότης πιο ελκυστική και πιο αποτελεσματική.

δ) στην καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2021 με στόχο να προβάλλει τη μοναδική ομορφιά των ελληνικών ηπειρωτικών προορισμών και τις πλούσιες εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες στην ενδοχώρα αλλά και στην προβολή του χειμερινού τουρισμού. Θα πρέπει να γίνει πιο στοχευμενη, πιο εντατικοποιημένη με παράλληλη ανάδειξη του φυσικού κάλλους και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιμέρους προορισμών της ηπειρωτικής και ορεινής χώρας , συμβάλλοντας παράλληλα στην ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη και στην άρση της έντονης εποχικότητας, που παραμένουν δυο πολύ μεγάλες παθογένειές για την χώρα μας.

ε) τέλος ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π . κ. Μαρινάκος, με αφορμή την πρόσφατη αδειοδότηση εκ μέρους της ΡΑΕ για εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας αιολικού πάρκου στον ορεινό όγκο του Μαινάλου, δεν παρέλειψε να ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Τουρισμού αλλά και των παρευρισκομένων κυβερνητικών στελεχών προς τον πρωθυπουργό, για την προστασία του Μαινάλου αλλά και άλλων περιοχών με ανάλογα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στην Πελοπόννησο. Μέσα σε ένα θολό τοπίο που δεν υφίσταται ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την ορθολογική εγκατάσταση ΑΠΕ και με πλήρη απουσία στάθμισης φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων, η εγκατάσταση τερατώδους κλίμακας αιολικών πάρκων σε ανάλογες περιοχές μπορεί να οδηγήσει στην πράξη στην ακύρωση κάθε προσπάθειας στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης ήπιου εναλλακτικού τουρισμού, στην διατάραξη του φυσικού οικοσυστήματος αλλά και σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την απασχόληση πολλών περιοχών της Πελοποννήσου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας