Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023 μαζί με όλα τα μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο, το οποίο συνιστά τον πρώτο προϋπολογισμό που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας τα τελευταία 12 χρόνια προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,3% φέτος και 2,1% του χρόνου με το οικονομικό επιτελείο να ακολουθεί τη «συμβουλή» του ESM για εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου φέτος ώστε να υπάρχει «αέρας» για το επόμενο έτος. Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2022 από 2% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ .

«Η αβεβαιότητα γύρω από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που δυσχεραίνει τη διενέργεια ασφαλών προβλέψεων παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό όπλο οικονομικής άμυνας της χώρας είναι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, κατευθύνοντας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι, στον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην Ελληνική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι «παράλληλα, η τήρηση των ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την πρόσβαση στις αγορές, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η θετική οικονομική προοπτική της χώρας για τα επόμενα έτη».

Θα «ξεφουσκώσει» ο πληθωρισμός

Η ενεργειακή κρίση αφήνει το στίγμα της στις προβλέψεις του προσχεδίου. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός από 0,6% πέρυσι κάνει άλμα σε μέσα επίπεδα στο 8,8% φέτος αλλά προβλέπεται πως θα «ξεφουσκώσει» δραστικά στο 3,1% το επόμενο έτος ενώ στο μεσοδιάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και κατά 700% με τη μέση τιμή του πετρελαίου να προβλέπεται φέτος στα 108,2 δολάρια το βαρέλι και τα 95,6 δολάρια το επόμενο έτος ( οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν).

Τα μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, στον δημοσιονομικό στόχο για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αντιμετώπιση δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Τα βασικά μεγέθη το 2023

Στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2023 περιλαμβάνεται η ελάφρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την αναστολή σε μόνιμη βάση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο δημόσιο και στους συνταξιούχους. Πέραν αυτών των δύο μέτρων, τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας με έναρξη εφαρμογής το 2023, όπως ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο 2023, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και το συνολικό πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τη νέα γενιά.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, από την άνοιξη του 2023, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενδυναμωθεί στη βάση των ως άνω μέτρων και της υποχώρησης του ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών. Η αναμενόμενη περαιτέρω εξομάλυνση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο, που από κοινού με τη συνεχιζόμενη επιδότηση ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την ομαλοποίηση της λειτουργίας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, συνεπάγονται για το 2023 σημαντικά ηπιότερο κατ’ εκτίμηση ρυθμό πληθωρισμού έναντι του 2022 (3,0% κατά μέσο όρο στο σύνολο του έτους).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας