Την έναρξη του προγράμματος «Υποστήριξη Μικρών Νήσων» σηματοδότησε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στην οποία συμμετείχαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και η ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων).

Το πρόγραμμα αφορά τους νησιωτικούς δήμους που έχουν έως 3.000 κατοίκους, οι οποίοι με την τεχνική βοήθεια των παραπάνω φορέων θα μπορούν να συμμετάσχουν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για έργα υποδομής και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των μικρών νησιωτικών δήμων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους σε ζητήματα όπως, η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η ωρίμανση των έργων, η προετοιμασία φακέλου υποβολής προτάσεων, η υλοποίηση και η επίβλεψη των έργων, κυρίως λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης και έλλειψης κατάλληλης τεχνικής υπηρεσίας.

«Πολύτιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, αφού εξήρε τον ρόλο της ΕΕΤΑΑ κάνοντας λόγο για ένα «διαχρονικό εργαλείο» στον χώρο της αυτοδιοίκησης, υποστήριξε ότι για να πετύχει το πρόγραμμα χρειάζονται συνέργειες. «Εχθρός μας είναι τα λόγια και οι εξαγγελίες. Πρέπει να ξεπεράσουμε υπαρκτά προβλήματα για τους νησιωτικούς δήμους, έτσι ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο που πρέπει», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως υπάρχει ανάγκη οι δήμοι να κατηγοριοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθούν τα αντίστοιχα εργαλεία ενίσχυσης της δουλειάς τους και αυτό είναι μία συζήτηση που ήδη γίνεται, και με αφορμή την τελική συζήτηση για τον νέο Καλλικράτη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιδότηση με 20 εκατ. ευρώ στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας