Ισχυρές ανοδικές τάσεις στις κρατήσεις για διακοπές ειδικά στους προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής εταιρείας TDA (Travel Data & Analytics).

Η πλειονότητα των πακέτων αφορούν σε ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τις μετρήσεις, η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και την Αίγυπτο αντιπροσωπεύουν ήδη το 40% των πωλήσεων. Σημαντικά μερίδια στη ζήτηση παρουσιάζει και η Ισπανία.

Τα στοιχεία αφορούν πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και οι προσδοκίες για πλήρη ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. Όσον αφορά εντούτοις τους προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, μπαίνει ένας αστερίσκος. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου 2023, οι κρατήσεις ξεπέρασαν τα προ-Covid-19 επίπεδα. Ωστόσο, σημειώθηκε μείωση στις κρατήσεις διακοπών για την περιοχή λόγω του πρόσφατου σεισμού στην Τουρκία. Ορισμένοι παραθεριστές, όπως σημειώνει η εταιρεία, προτιμούν να περιμένουν πρώτα τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ανέβηκε το ενδιαφέρον τον Ιανουάριο
Σύμφωνα με την TDA, γενικότερα οι πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019 πριν από τον κορονοϊό. Η χειμερινή περίοδος 2022/23 είναι μόλις 9% κάτω από τα προ του κορονοϊού επίπεδα, και η θερινή περίοδος του 2023 βελτιώνεται με 16% διαφορά σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Πάντως, ο αριθμός των ατόμων που έχουν κλείσει ένα ταξίδι με αερομεταφορέα μέχρι στιγμής για τις καλοκαιρινές τους διακοπές φέτος εξακολουθεί να είναι ένα καλό τρίτο κάτω από τα επίπεδα του 2019, εν μέρει λόγω της έλλειψης early bookings από το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα του 2022, και πιθανώς επειδή ιδιωτικά νοικοκυριά να μην έχουν φέτος τους οικονομικούς πόρους για να κάνουν διακοπές.

Μείωσαν τη διαφορά με το 2019
Τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφουν οι δημοφιλείς προορισμοί της Μεσογείου είχε διαπιστώσει πρόσφατα και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) “Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές”. Όπως αναφέρει, οι προορισμοί της νότιας Μεσογείου είχαν την ταχύτερη ανάκαμψη το 2022. Την καλύτερη επίδοση είχε η Τουρκία με απώλειες μόλις 2% έναντι του 2019 στις αφίξεις, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, ενώ τα επίπεδα του 2019 πλησίασαν η Ελλάδα (-6%), η Σερβία (-6%) και η Πορτογαλία (-7%).

Πηγή: capital.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας