Περισσότεροι από 150 επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων παρακολούθησαν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου την εκδήλωση των Εκθεσιακών Οργανισμών Messe Frankfurt και Nürnberg Messe  και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος – ΣΕΒΕ με θέμα «Εκθέσεις του μέλλοντος – Παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον & εξελίξεις – Στόχος η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Walter Stechel και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς.

Αξιολόγηση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος και  των διεθνών εκθέσεων σε εδραιωμένες αλλά και emerging markets, ευκαιρίες και εμπόδια και παρουσίαση του εκθεσιακού προγράμματος των δύο Εκθεσιακών Οργανισμών Messe Frankfurt & Nürnberg Messe, στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο, είχε ως θέμα η παρουσίαση της κυρίας  Γκαμπριέλας Κραβαρίτη-Σπανού, Managing Director του ομίλου στην Ελλάδα.

Σε μια εποχή που το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς και οι προκλήσεις για το επιχειρείν αλλάζουν σε συχνή βάση, αναδεικνύεται η σημασία του ρόλου νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τις αγοράς. Η διατύπωση επιχειρηματικών στρατηγικών είναι ουσιώδης για την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η επιλογή της πλατφόρμας  υλοποίησης τους στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο, που είναι οι διεθνείς εκθέσεις έχει καταλυτική σημασία  για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Κραβαρίτη – Σπανού εστίασε σε τρεις διαστάσεις του ευρύτερου μακρο περιβάλλοντος που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία σήμερα αλλά και στο μέλλον. Την  δημογραφική αλλαγή που παρουσιάζει μια μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις με τις ηλικιακές ομάδα των best agers και των millennials, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες και απαιτούν καινοτόμες διαχειριστικές απαντήσεις και προϊόντα, τις παγκόσμιες εξελίξεις στις brics χώρες αλλά και στην παρουσίαση της νέας πραγματικότητας, την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, λόγω της πολλαπλασιαστικής ταχύτητας με την οποία κινούνται οι πληροφορίες σ όλο τον κόσμο, της αστάθειας και αβεβαιότητας και έλλειψης δυνατότητας πρόβλεψης που  έχει αλλάξει τις μεταβλητές που σχετίζονται με την λήψη αποφάσεων και απαιτεί έναν νέο τρόπο σκέψης.

Οι εκθεσιακοί οργανισμοί της Messe Frankfurt και της NuernbergMesse, ως πρωτοπόροι σε παγκόσμιο επίπεδο, μελετούν τα νέα δεδομένα και επενδύουν σε αγορές που θα εξασφαλίσουν στους πελάτες τους μια ασφαλή πλατφόρμα ανάπτυξης των εξαγωγών τους.  Oργανώνουν διεθνείς κλαδικές εκθέσεις υψηλού επιπέδου και έχουν ως βασική τους αρμοδιότητα: την οργάνωση επιχειρηματικών πλατφορμών.

Στόχος τους: Θέλουν να είναι η πρώτη επιλογή των πελατών τους για τις επαγγελματικές τους συναντήσεις. Από την Ελλάδα συμμετέχουν 195 και 65 επιχειρήσεις ως εκθέτες στις εκθέσεις της Φρανκφούρτης και της Νυρεμβέργης αντίστοιχα και οι Έλληνες επισκέπτες ξεπερνούν συνολικά τους 15.000 στο σύνολο των εκθέσεων εντός και εκτός Γερμανίας.

Η Μesse Frankfurt, έχει συνολικά στον κόσμο 95.000 εκθέτες και 4,3 εκατομμύρια εμπορικούς επισκέπτες ενώ η NuernbergMesse, καταγράφει 38.000 εκθέτες παγκοσμίως και περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Το γραφείο των δυο εκθεσιακών οργανισμών στην Ελλάδα οργανώνει ομαδικά περίπτερα και επιχειρηματικές αποστολές στις εκθέσεις των δυο ομίλων και υποστηρίζει με μια πλειάδα υπηρεσιών τον Ελληνα επιχειρηματία από την οργάνωση του ταξιδιού του ως και τις επαφές επι τόπου στην εκάστοτε έκθεση. Οι δυο Εκθεσιακοί οργανισμοί είναι μέλη του ΣΕΒΕ.

Ο κ. Λουφάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τόσο σε εδραιωμένες όσο και σε αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ «οι διεθνείς εκθέσεις αποτελούν έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους προσέγγισης νέων αγορών, εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τους στρατηγικούς στόχους του μάρκετινγκ». Τέλος, τόνισε τη σημασία της Γερμανίας ως εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα και εστίασε στα οφέλη που προκύπτουν από το νέο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω» στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ.

Ως παράδειγμα διεθνούς εξαγωγικού επιχειρείν μίλησε ο κ. Γεδεών Βούλης, Managing Director της εταιρίας ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ, η οποία συμμετέχει τα τελευταία 20 χρόνια στην έκθεση Automechanika με τη Messe Frankfurt και έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά.

Στη συνέχεια την παρουσίαση της Δράσης “Επιχειρούμε Έξω-Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής με Εξωστρεφή Προσανατολισμό” του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020, έκανε το στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, αρμόδιος Φορέας υλοποίησης της Δράσης στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με την ΕΥΔ/ΕΠΑνΕΚ) και Υπεύθυνος της Δράσης κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος.

Ο κ. Τσιτσόπουλος παρουσίασε τις βασικές πτυχές της Δράσης, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, τη διαδικασία αξιολόγησης, την απλότητα των διαδικασιών για την υποβολή και αξιολόγηση των αιτήσεων,  καθώς και συγκεκριμένα σημεία προσοχής, εστιάζοντας στην εξ’ αρχής απαίτηση της Δράσης για την υποβολή του συνόλου των Δικαιολογητικών που περιγράφονται στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης μαζί με την αίτηση χρηματοδότησης.

Επισημαίνεται ότι οι Δυνητικοί Δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα της επανυποβολής της αίτησής τους στην περίπτωση που αυτή δε γίνει δεκτή. Υπενθυμίζεται ότι η Δράση “Επιχειρούμε Έξω” είναι ανοικτή για αιτήσεις χρηματοδότησης για 18  μήνες από την ημερομηνία προκήρυξής της (20/11/2017) και μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης (50 εκ. ευρώ) σε εντάξεις Δικαιούχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας