συνεδριακός τουρισμός Στα 840 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμάται η αξία της αγοράς διοργάνωσης συνεδρίων κι εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης της CWT Meetings & Events. Όσο για την Αθήνα, περιλαμβάνεται στις αναδυόμενες αγορές.

H Aθήνα στις αναδυόμενες αγορές

συνεδριακός τουρισμόςΤα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική άνοδο και μάλιστα ήταν ο τομέας – κλειδί για την οικονομία, που βοήθησε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα από το 2010 κι εξής. Μόνιμη επωδός όλων των εμπλεκόμενων στον τουριστικό κλάδο της χώρας μας είναι η επέκταση της υψηλής περιόδου, ει δυνατόν και σε ετήσια βάση. Για να γίνει πράξη κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δοθεί βάρος στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, πέραν του παραδοσιακού, και ιδιαιτέρως πετυχημένου ομολογουμένως, «ήλιος και θάλασσα». Ένα κομμάτι του κλάδου που, αν και γνωρίζει σημαντική άνοδο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν παύει να έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης είναι αυτό του συνεδριακού – εταιρικού τουρισμού.

Μελέτη που παρουσίασε η CWT Meetings & Events είναι αποκαλυπτική για τα οφέλη που μπορεί να έχει η τουριστική οικονομία της χώρας, αν αναπτυχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος τομέας. Η CWT Meetings & Events είναι εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο και διοργανώνει ετησίως περισσότερο από 38.500 συνέδρια κι εκδηλώσεις διεθνώς, για λογαριασμό επιχειρήσεων και φορέων από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση που παρουσίασε η παραπάνω εταιρεία, ο τουριστικός τομέας των συνεδρίων κι εκδηλώσεων εκτιμάται διεθνώς στα 840 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχώς αυξάνεται. Οι περιοχές που κυριαρχούν είναι οι ΗΠΑ κι η Ευρώπη, όμως έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι κι η Ινδία με την Κίνα.

Ο τουριστικός τομέας των συνεδρίων κι εκδηλώσεων εκτιμάται διεθνώς στα 840 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχώς αυξάνεται, σύμφωνα με μελέτη της CWT Meetings & Events.

Τα προαπαιτούμενα

Τα χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη του κλάδου είναι η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών, ιδίως όταν πρόκειται για συνέδρια που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος κόσμου, η ευρεία και σε προσιτές τιμές αεροπορική διασύνδεση κι η διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα της ασφάλειας και των δομών Υγείας σε μια περιοχή. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, τόνιζε πέρυσι ότι ο συνεδριακός τουρισμός γνωρίζει αύξηση 30% στην Ελλάδα. Αιτία ήταν ακριβώς το ασφαλές περιβάλλον κι η επέκταση των αεροπορικών συνδέσεων με καλύτερη τιμή. Το ζήτημα, μάλιστα, της ασφάλειας είναι από τα πλέον σημαντικά για τους οργανισμούς που επιθυμούν να διοργανώσουν ένα συνέδριο.

Τα στοιχεία της CWT Meetings & Events δείχνουν ότι στο 48% των περιπτώσεων που υπήρξε αλλαγή στην τοποθεσία διεξαγωγής ενός συνεδρίου, ο λόγος ήταν τα θέματα ασφαλείας. Τα θέματα κλειδιά, που αναμένεται να παίξουν κεντρικό ρόλο στα συνέδρια διεθνώς το 2020, αλλά και να επηρεάσουν τον τομέα του μάρκετινγκ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, είναι το περιβάλλον κι η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Τέλος, όσον αφόρα τα λειτουργικά ζητήματα, γενικά στην Ευρώπη, το κόστος διοργάνωσης συνεδρίων αναμένεται να παραμείνει σταθερό για την επόμενη χρονιά, ίσως με μια πολύ μικρή διακύμανση, της τάξεως του 0,5%.

Τάσεις και προορισμοί στην Ευρώπη

Η αγορά διοργάνωσης συνεδρίων κι εκδηλώσεων έχει στο επίκεντρο τη συνεχή τάση βελτίωσης για όλο και καλύτερα προγράμματα και παρουσιάσεις. Ανεξαρτήτως της χώρας όπου διοργανώνεται ένα συνέδριο, οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι σύνεδροι, η τεχνολογία, η βιωσιμότητα, η ασφάλεια κι η δημιουργικότητα αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη διοργάνωση. Στην Ευρώπη, η Βρετανία, και συγκεκριμένα το Λονδίνο, κρατάει τα ηνία στον συνεδριακό τουρισμό, ενώ δυναμική εμφάνιση έχει κάνει και το Μάντσεστερ, που ετοιμάζει συνεδριακό χώρο 20.000 θέσεων. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική αστάθεια από το Brexit προκαλεί προβληματισμό για το μέλλον και του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα.

συνεδριακός τουρισμός

Γενικότερα, στην Ευρώπη η επιβράδυνση που παρατηρείται στις χώρες της Ευρωζώνης ενδέχεται το 2020 να οδηγήσει σε περικοπές κονδυλίων για τη διοργάνωση συνεδρίων. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση στον όγκο των διοργανώσεων, αλλά πραγματοποίηση με μικρότερο budget κι ενδεχομένως με μειωμένο αριθμό συνέδρων. Στις υποδομές που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά την επόμενη χρονιά είναι το Συνεδριακό Κέντρο του Αμβούργου, το οποίο θα επαναλειτουργήσει με τεχνολογικά υπερσύγχρονες αίθουσες, συνολικά 12.000 θέσεων, οι οποίες θα λειτουργούν με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Στο Παρίσι, στο Expo Porte de Versailles, θα λειτουργήσει roof – top συνεδριακός χώρος 14.000τ.μ., όπου θα υπάρχουν μπαρ κι εστιατόριο με πιάτα από βιολογικά προϊόντα.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που αναμένεται να κερδίσουν έδαφος στον συνεδριακό τουρισμό είναι το Μάντσεστερ, το Πόρτο, η Σεβίλλη, η Ρώμη κι η γαλλική Νίκαια. Υπάρχουν, όμως, κι οι πόλεις με αναδυόμενες αγορές, και σε αυτές είναι η Αθήνα, το Δουβλίνο, η Κοπεγχάγη, η Βουδαπέστη κι η Κωνσταντινούπολη. Σε επίπεδο αριθμών, με βάση τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν το 2019, ο χρόνος προετοιμασίας ήταν κατά μέσο όρο 50 ημέρες, η μέση διάρκεια τριήμερη και ο μέσος αριθμός συνέδρων 45 άτομα. Το κόστος για κάθε σύνεδρο ήταν 255 δολάρια, ποσό που αναμένεται να πέσει στα 229 δολάρια το 2020. Το 38% των εξόδων ήταν για φαγητό και ποτό. συνεδριακός τουρισμός

συνεδριακός τουρισμόςΣε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε την ποιοτική διαφορά του συνεδριακού τουρισμού, καθώς πρόκειται, συνήθως, για επισκέπτες με υψηλό εισοδηματικό προφίλ. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και πρακτικά, αφού η μέση δαπάνη του επισκέπτη που έρχεται στο πλαίσιο ενός συνεδρίου εκτιμάται σε 1.900 ευρώ. Ο άμεσος τζίρος από ένα μέσο συνέδριο υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου να κατανοηθούν ευκολότερα τα μεγέθη, αρκεί να αναφερθεί πως η μέση τουριστική δαπάνη εκτιμάται στα 690 ευρώ! συνεδριακός τουρισμός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας