Μιλώντας στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για τον Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην ανεργία και να ανοίξει προοπτικές στην απασχόληση, καθώς μέχρι το 2025 ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθεί την Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο, δημιουργώντας περισσότερες από 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

“Ο τουρισμός είναι το κλειδί για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”, είπε ο κ. Ταγιάνι. Πρόσθεσε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία χρόνια το οφειλόμενο στον τουρισμό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 1,6 στα 2,1 τρισ. ευρώ. “Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο των 700 εκατ. τουριστών μέχρι το 2020 αλλά αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά”.

Με αφορμή το έτος τουρισμού ΕΕ-Κίνας, το 2018, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην αγορά της Ασίας, από όπου ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών αναμένεται να διπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία. Ειδικότερα, οι Κινέζοι κατά μέσο όρο επισκέπτονται 4-5 χώρες (κράτη-μέλη). Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η Ευρώπη ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν και να αναπτυχθεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εκπαίδευση και κατάρτιση με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Ειδικά, στη νότια Ευρώπη όπου η ανεργία αγγίζει το 50% ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στις οποίες το 20% είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 25 ετών.

Ο κ. Tajiani αναφέρθηκε επίσης στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού, τονίζοντας την ανάγκη για φορολογική εναρμόνιση και τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου κανόνων και ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Ως παράδειγμα πρόβαλε την περίπτωση της εταιρείας Google, όπου τα έσοδα και ο πλούτος που παράγεται έχουν αποδέκτες χώρες εκτός Ευρώπης, όπως είπε και χάνεται μέρος των εσόδων που μπορούν να προκύψουν τη φορολογία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ για τις νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να προκύψουν στην ΕΕ τα επόμενα δέκα χρόνια, χάρη στον τουρισμό και αν αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα, απάντησε με βεβαιότητα πως ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένας τομέας που αποδίδει. “Ο τουρισμός αποτελεί την πιο “βαριά βιομηχανία” της χώρας σας. Διαρκούσης της κρίσης, ο τομέας του τουρισμού είναι ιδιαίτερα αποδοτικός και λειτούργησε ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενάντια στην κρίση. Επομένως χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω ο τομέας αυτός στην Ελλάδα» σημείωσε. Ο κ.Ταγιάνι δεν έκρυψε για άλλη μια φορά την αγάπη του για την Ελλάδα υπογραμμίζοντας: “Η χώρα σας είναι όμορφη και γνωστή. Διδάχτηκα για πολλά χρόνια αρχαία ελληνικά και γι’αυτό αγαπώ τη χώρα σας”.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Ελλάδα αποτελεί από μόνη της, ως τουριστικός προορισμός την αφετηρία, την είσοδο για τους επισκέπτες της Ευρώπης. “Είναι δυνατόν για κάποιον να αρχίσει να γνωρίζει την Ευρώπη ξεκινώντας από την Αθήνα” είπε, παραπέμποντας με αυτή τη δήλωση στην ανάγκη να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό brand και να υπάρχει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό τουριστικό προϊόν με τη συνεργασία των κρατών-μελών.

Για τον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, είπε ακόμη ότι είναι αδιαμφισβήτητη η σημασία του και ότι πρέπει να γίνουν δράσεις ενίσχυσης του. “Δεν είμαι Έλληνας, αλλά ως Ευρωπαίος. Eπιθυμώ να ασκήσω πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα όταν στη χώρα σας υπάρχουν πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού” επεσήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας