Θαλασσινή κουζίνα

Μετά την «Αρχαιοελληνική» ενότητα του KOUZINA 2019, η «Θαλασσινή κουζίνα» αυτή είχε την τιμητική της στο γαστρονομικό φεστιβάλ.

Η γαστρονομική γιορτή KOUZINA, στο πλαίσιο διεξαγωγής των εκδηλώσεων της θεματικής ενότητας με τίτλο «θαλασσινή κουζίνα» είχε ως τιμώμενο ελληνικό προορισμό την Καβάλα. Στρυμωνικός και Καβαλιώτικος Κόλπος συνδέθηκαν με πολλούς τρόπους, δεδομένου ότι αποτελούν θαλάσσια συγκοινωνούντα δοχεία και συνθέτουν τάσεις και απολήξεις με κοινούς γαστρονομικούς παρονομαστές τις μυδοκαλλιέργειες και την ψαροπαραγωγή.

Θαλασσινή εβδομάδα
Μύδια Ολυμπιάδας από το Chef των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Παναγιώτη Καραφουλίδη

Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας κατέφθασαν στην Ολυμπιάδα και συνεργάσθηκαν με τη Μαρία Αντωνίου του Fish Restaurant «Olympic», παρουσιάζοντας στο κοινό ένα θαλασσινό αριστοτελικό μενού με άρωμα άγριων βοτάνων του βουνού. Θαλασσινά, μύδια Ολυμπιάδας και λαχανικά αποτέλεσαν τη βάση κάθε λογής κεφτέδων, κίτρινη κολοκύθα και άγρια χόρτα συνέθεσαν την πολύχρωμη καλοκαιρινή σαλάτα, ενώ το καλαμάρι γεμίσθηκε με κρίταμα και περιχύθηκε με σάλτσα από μακεδονίτικο τσίπουρο. Για μία ακόμη φορά η μουντοβίνα χρησιμοποιήθηκε στη ζαχαροπλαστική, αποτελώντας κύριο συστατικό του ευωδιαστού και ιδιαίτερου ρυζόγαλου που προσφέρθηκε στο κοινό ως επιδόρπιο.

Η θαλασσινή Ουρανούπολη γιόρτασε τους Πολιούχους της, τους Αγίους Κωνσταντίνο & Ελένη, διοργανώνοντας χορευτική περιήγηση στο χώρο. Χορευτές και μουσικοί, αφού περιηγήθηκαν στους δρόμους του οικισμού, κατέκλυσαν την πλατεία του Πύργου Προσφορίου και με φόντο το φωτισμένο μνημείο – σήμα κατατεθέν επιδόθηκαν σε τυπικό ελληνικό γλέντι.

Ο τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης, η θαλασσινή Καβάλα, φιλοξένησε μία από τις πιο όμορφες γιορτές στην ιστορία του KOUZINA, δικαιώνοντας στο έπακρο την επιλογή της από του διοργανωτές. Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας άχνισαν «μύδια με τσίπουρο και μάραθο» και τα πρόσφεραν στους εκατοντάδες επισκέπτες του λιμανιού της πόλης, οι οποίοι παράλληλα παρακολούθησαν το εκπληκτικό παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα τοπικού συγκροτήματος.

Η εβδομάδα «έκλεισε» στην Ουρανούπολη, όπου ο chef Άκης Στεφανίδης επέλεξε ένα άκρως δημιουργικό μενού, προκειμένου να τιμήσει την αθωνική θάλασσα: ανέμειξε το καλαμπόκι με το γιαούρτι Αρναίας και το συνόδευσε με πικάντικη γαρίδα, γέμισε κοχύλια ζυμαρικών με πατέ θαλασσινών και πρόσφερε το ντόπιο ψάρι ως λεμονάτο, προσθέτοντας θαλασσινά φύκια και αγνό, αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Παράλληλες δραστηριότητες με το βλέμμα Ευρωπαίων tour operators

Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που δόθηκε στις παράλληλες δραστηριότητες του KOUZINA. Αυστριακοί και Δανοί εκπρόσωποι Τύπου αλλά και Ιταλοί tour operators ακολούθησαν το «γαστρονομικό περίπατο της Αρναίας» αλλά και τον αντίστοιχο της Ουρανούπολης, συνάντησαν τοπικούς παραγωγούς εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται και παράγονται τα τοπικά προϊόντα

μελέτησαν τις συνθήκες και την ιστορική διαδρομή της πρωτογενούς ανάπτυξης στην περιοχή, απόλαυσαν αυθεντικά μακεδονίτικα κεράσματα και γεύθηκαν τα πιάτα του KOUZINA.

Επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, θεματικές κρουαζιέρες στον αθωνικό κόλπο, βιωματικές δραστηριότητες στις μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας και περίπατοι κατά μήκος των ακτών συμπλήρωσαν το παζλ της προώθησης ενός τόπου, ο οποίος στηρίζεται στη σύνδεση του KOUZINA με τις υπόλοιπες 17 μορφές τουρισμού που απαντώνται στην Ανατολική Χαλκιδική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας