Μικρή αύξηση, σε ποσοστό 2,2% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφουν στο σύνολο της τουριστικής σεζόν του 2023 – από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο- οι διεθνείς κρατήσεις αεροπορικών θέσεων. Ωστόσο βασικές όμως αγορές εισερχόμενου τουρισμού σημειώνουν ακόμα και διψήφια μείωση.

Το νέο εργαλείο “airdata tracker” του ΙΝΣΕΤΕ, δείχνει οριακή μείωση των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό για όλους τους κύριους μήνες του καλοκαιριού, σε σχέση με το 2022,

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (22/5/23), προκύπτουν, μεταξύ άλλων τα εξής :

-Το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για τη θερινή σεζόν (27/3 – 29/10) ανέρχεται σε σχεδόν 25 εκατ., με αύξηση +2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

-Η αύξηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο (+16,1% τον Απρίλιο, +8,1% τον Μάιο και +4,5% τον Ιούνιο), ενώ στο τρίτο τρίμηνο παρατηρούνται οριακές μειώσεις (-0,3% τον Ιούλιο, -0,7% τον Αύγουστο και -0,3% τον Σεπτέμβριο) και τον Οκτώβριο μείωση -4%.

-Στο σύνολο της τουριστικής σεζόν του 2023 οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από τις κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, δείχνουν από τη Γερμανία να είναι σημαντικά μειωμένες κατά 14,9%, τη Γαλλία κατά -8,3%, την Ιταλία κατά – 2,5% και την Ολλανδία κατά -1,5%.

-Ως προς τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, η ανάλυση περιλαμβάνει τις μεταβολές σε σχέση με το 2022, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ανταγωνίστριες χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.

Επίσης, παρουσιάζονται οι μεταβολές στις κρατήσεις προς την Ελλάδα ανά μήνα, ανά αγορά και για τα κύρια αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή τη μεταβολή στις ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στα τέλη Απριλίου:

Παρατηρείται σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές (από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία). Μείωση παρατηρείται μόνο στη Γαλλία (-5,7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-7,5%).

Επίσης, η αύξηση αυτή για το σύνολο της χώρας ανέρχεται σε +36,1% και υπολείπεται της αντίστοιχης για την Ιταλία (+50%), ενώ είναι υψηλότερη από αυτήν για την Ισπανία (+28,9%) και την Πορτογαλία (+29,8%).

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον περσινό Απρίλιο υπήρχε έντονος φόβος για την εξέλιξη πανδημίας και οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τα «κανονικά» για την εποχή επίπεδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας