Ο Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, με απόφασή του, απαγορεύει σε τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά με τα οποία διασυνδέονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που δύναται να πλήξει κυρίως τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Ahmet Arslan, με σχετική απόφασή του απαγορεύει σε τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά (από τις 25 Σεπτεμβρίου και τα κανονικά επιβατικά πλοία από τις 12 Οκτωβρίου), με τα οποία διασυνδέονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

H συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως “απάντηση” στις κατασχέσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών 11 τουρκικών πλοίων, τα οποία παραβίαζαν συγκεκριμένες διεθνείς θαλάσσιες διατάξεις και δεν είχαν τα προβλεπόμενα σωστικά μέσα. Ο κ. Arslan δήλωσε ότι η Αθήνα, με την ενέργειά της αυτή, θέτει τη θέση της Τουρκίας ως χώρας με “άσπρη σημαία”, σε κίνδυνο υποβάθμισης, σε καθεστώς “γκρι σημαίας”.

“Από σήμερα παύουμε την πλεύση εμπορικών γιωτ προς την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις επιθεωρήσεις και τιε απαγορεύσεις μικών εμπορικών πλοίων μικρότερων από 24 μέτρα, με το επιχείρημα ότι δε συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς της Τουρκίας ως χώρας με ‘άσπρη σημαία’. Αυτό είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Σημειώνεται πως έχουν αποσταλεί σχετικές ενημερώσεις προς τουρκικές εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τύπου τουρισμού, ενώ αρκετές είναι ακόμη οι εταιρείες στη γειτονική χώρα που αναμένεται να ενημερωθούν άμεσα.

Σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση, ούτε τα ελληνικά τουριστικά πλοία δε θα μπορούν να προσεγγίζουν τα λιμάνια της Τουρκίας.

Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ του Ahmet Arslan και του Έλληνα ομολόγου του κ. Χρήστου Σπίρτζηστην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας