Ισχυρή ανάκαμψη κατά 74,9% παρουσίασε η συμβολή του κλάδου Ταξιδιών και Τουρισμού στη συνολική Οικονομία της Ελλάδας το 2021, με την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία να παρουσιάζουν επίσης σημαντική ανάκαμψη (60,6%, 58,5% και 52,5%).

Έτσι, η Ελλάδα βρέθηκε στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ Ταξιδιών και Τουρισμού το 2021 σε σχέση με το 2019. Το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης χωρών με τη μεγαλύτερη συμβολή των Ταξιδιών και Τουρισμού στο εθνικό ΑΕΠ (14,9%) το 2021.

Αυτό προκύπτει από την πιο πρόσφατη έκθεση οικονομικών τάσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ισπανίας, η ισχυρή αύξηση της συμβολής του ΑΕΠ στην εθνική οικονομία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της επιστροφής των διεθνών επισκεπτών καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών περιόρισαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις διεθνείς αφίξεις. Στην περίπτωση της Ιταλίας, η ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση κατά 76,4% των δαπανών των ταξιδιωτών εσωτερικού.

Η Ελλάδα ήταν επίσης η 9η χώρα στον κόσμο με τις μεγαλύτερες δαπάνες διεθνών επισκεπτών το 2021, οι οποίες ανήλθαν σε 14,4 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερη και πιο ισχυρή αγορά Ταξιδιών και Τουρισμού στον κόσμο το 2021.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Oxford Economics για λογαριασμό του WTTC έδειξε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις τρεις πρώτες χώρες της σχετικής κατάταξης, με την Κίνα και τη Γερμανία να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Ωστόσο, η κατάταξη είναι απατηλή καθώς οι κορυφαίες οικονομίες ενίσχυσαν τις επιδόσεις τους μέσω των ταξιδιών εσωτερικού, την ώρα που διεθνείς αφίξεις είχαν μειωθεί σημαντικά.

Τα στοιχεία του WTTC αποκαλύπτουν ότι όσον αφορά τη συνεισφορά του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στο ΑΕΠ, η Κίνα διατήρησε τη δεύτερη θέση, με περισσότερα από 814 δισ. δολάρια, ενώ η Γερμανία είχε τον τρίτο μεγαλύτερο κλάδο Ταξιδιών και Τουρισμού στον κόσμο, με συνεισφορά 251 δισ. δολαρίων στη γερμανική οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε δραματικά από την 5η θέση το 2019 στην 9η το 2021, με συνεισφορά λίγο πάνω από 157 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών.

Όσον αφορά τις διεθνείς δαπάνες ταξιδιωτών, η Γαλλία, η οποία πριν την πανδημία βρισκόταν στην 4η θέση, ξεπέρασε την Ισπανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ φτάνοντας στην πρώτη θέση. Η Κίνα, η οποία παραμένει κλειστή για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, από τη 2η θέση πριν από την πανδημία, υποχώρησε στην 11η θέση το 2021.

Σε όλη την Ασία-Ειρηνικό, μεγάλες αγορές όπως η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία σημείωσαν τεράστιες απώλειες διεθνών δαπανών, που είχαν ως αποτέλεσμα και οι δύο αγορές – στην 5η και στην 8η θέση αντίστοιχα πριν από την πανδημία – να πέσουν από τις 20 κορυφαίες το 2021.

Παρά τις προκλήσεις, η έκθεση δείχνει ότι και τα επαγγελματικά ταξίδια βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του WTTC, τα επαγγελματικά ταξίδια παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 41% φέτος. Για τα επόμενα 10 χρόνια εκτιμά ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μέσο όρο 5,5% ετησίως και ενδέχεται να ανακάμψουν ταχύτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, η ανάπτυξη του κλάδου Ταξιδιών και Τουρισμού θα ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson.

Το WTTC προβλέπει ότι έως το 2032, η Κίνα μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη αγορά Ταξιδιών και Τουρισμού στον κόσμο. Η συμβολή του κλάδου Ταξιδιών και Τουρισμού της Κίνας στο ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 3,9 τρισ. δολάρια έως το 2032, καθιστώντας την την πιο ισχυρή αγορά ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο και η Ινδία θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Γερμανία φτάνοντας στην 3η θέση με εκτιμώμενη αξία 457 δισ. δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας