Το πρώτο τριήμερο της χειμερινής σεζόν είθισται να «ξεκινάει» τις ημέρες του εορτασμού της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Οι προκρατήσεις για το τριήμερο 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφουν μια κινητικότητα που θα αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πέρυσι, ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι προκρατήσεις κατέγραφαν ποσοστά της τάξεως του 51%-85%. Φέτος, ανάλογα ποσοστά καταγράφονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά η ημέρα της εθνικής εορτής «πέφτει» Σάββατο, ενώ πέρυσι ήταν Παρασκευή και οι ταξιδιώτες μπορούσαν να βρεθούν εκτός των μεγάλων αστικών πόλεων από την Πέμπτη το απόγευμα. Τη φετινή χρονιά το τριήμερο είναι «κουτσουρεμένο», ενώ σε πολλούς προορισμούς καταγράφεται αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 10% στην Αράχωβα, + 28% στα Ιωάννινα, +25% στο Καρπενήσι, +10% στη Καλαμάτα και +39% στη Καστοριά.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ενταθεί η κινητικότητα και οι προκρατήσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα του 85%-95% ιδιαίτερα όσον αφορά τους δημοφιλείς ορεινούς χειμερινούς προορισμούς.

Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά προκρατήσεων που καταγράφονται αφορούν αποκλειστικά ακίνητα (διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες) που διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν.

Αράχωβα
Στην Αράχωβα μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου οι προκρατήσεις για το τριήμερο 27 – 29 Οκτωβρίου άγγιζαν το 70%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 353€ έως 468€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 60 τ.μ. σε απόσταση 150 μέτρα από το κέντρο και η ανώτατη τιμή αφορά κατοικία 95 τ.μ. σε απόσταση 200 μέτρων από το κέντρο. Στην Αράχωβα, είναι εγγεγραμμένα 188 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μειωμένη δυναμική κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Μέτσοβο
Στο Μέτσοβο, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 65% .Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 250€ έως 270€, για κατοικίες 75-85 τ.μ. σε απόσταση 200-300 μέτρων από το κέντρο. Στο Μέτσοβο καταγράφεται οριακή αύξηση της δυναμικής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά +4% όσον αφορά την εγγραφή νέων ακινήτων.

Καλάβρυτα
Στα Καλάβρυτα, οι προκρατήσεις για το τριήμερο 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου αγγίζουν το 84%. Το καλό οδικό δίκτυο Αθηνών – Πατρών, έφεραν και πάλι τον Αχαϊκό ορεινό προορισμό στο προσκήνιο για τους ταξιδιώτες που διαμένουν στην Αθήνα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 379€ έως 515€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 40 τ.μ. σε απόσταση 1,1 χιλ. από το κέντρο και η ανώτατη τιμή, αφορά κατοικία 123 τ.μ. με 3 Υ/Δ. Στην Αράχωβα, είναι εγγεγραμμένα 166 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μειωμένη δυναμική κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Καρπενήσι
Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν το τριήμερο από τη πρωτεύουσα όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προκρατήσεις αγγίζουν το 75% με μόλις 24 διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση στην πλατφόρμα Airbnb. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 255€ έως 499€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 40 τ.μ. σε απόσταση 700 μέτρων από το κέντρο και η ανώτατη τιμή, αφορά κατοικία 72 τ.μ. Στο Καρπενήσι, είναι εγγεγραμμένα 104 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένη δυναμική κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ιωάννινα
Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 478 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα, αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων κατά 28% σε σχέση με πέρυσι. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προκρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 81%, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αριθμούν πλέον τα 83. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 216€ έως και 240€ .

Καλαμάτα
Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προκρατήσεις να αγγίζουν το 65%, με 298 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα. Η Καλαμάτα διαθέτει στο σύνολο των πλατφορμών 1.040 εγγεγραμμένα ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση των νέων εγγραφών κατά 10% σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για δυο διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 100€ έως 172€ για κατοικία 90 τ.μ. σε απόσταση 1χιλ από το κέντρο της πόλης.

Ναύπλιο
Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 50%, με 150 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 357 ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών, καταγράφοντας οριακή αύξηση νέων εγγραφών κατά 1% σε σχέση με πέρυσι. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 170€ έως 234€ για κατοικία 80τμ σε απόσταση 400 μέτρων από το κέντρο.

Ναύπακτος
Η Ναύπακτος, ο προορισμός που κέρδισε έδαφος εν μέσω πανδημίας και παράλληλα διαθέτει χειμερινούς και θερινούς προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από την αχαϊκή πρωτεύουσα τη Πάτρα και παράλληλα προσεγγίσιμος μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για τους Αθηναίους. Η Ναυπακτία στο σύνολο της καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 62%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στη πόλη της Ναυπάκτου για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια ή/και 4μελή παρέα, κυμαίνεται από 190€ έως 252€ για το σύνολο του τριημέρου. Η Ναυπακτία καταγράφει αύξηση των νέων εγγραφών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς κατά 26%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας